{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo program rada Vlade FBiH

F
24.5.2011. u 19:40
0
0
Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo program rada Vlade FBiH
0
Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo program rada Vlade FBiH
Ismet Bajramović
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu podržalo Program rada Vlade FBiH za 2011.godinu, uz preporuku da Vlada razmotri date primjedbe socijalnih partnera - poslodavaca i sindikata i nakon toga ih eventualno ugradi u taj program.
Ismet Bajramović kazao je u ime delegacije Sindikata BiH da ovu radničku organizaciju najviše interesira sfera socijalne politike i da bi se Vlada u ovoj godini trebala više baviti određenim zakonima.

Pritom je spomenuo zakone o povezivanju staža, reviziji privatizacije, o štrajku, te zakon o proglašenju javnih dobara za FBiH i zakon o upravljanju javnim dobrima.

Poslodavci su naglasili da bi vlada u okviru programa rada za ovu godinu trebala dati praktičan okvir rasterećenja privrede, preciznije definirati politiku Razvojne banke, uvrstiti strategiju informatizacije društva, kao i smanjenje pojedinih doprinosa.

Program rada Vlade FBiH za 2011.godinu prema riječima dopremijera FBiH Desnice Radivojevića, između ostalog usmjeren je na reformu Ustava BiH, iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH na putu pridruživanja EU, intenziviranje privrednog razvoja, povećanje investicija, povećanje zaposlenosti, smanjenje stope sive ekonomije, te povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva kao i jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH.

Također je naglasio da bi ovaj program rada u septembru mogao biti i dopunjen.

Na sjednici ESV-a usvojen je i novi Poslovnik o radu tog vijeća s manjim tehničkim izmjenama.

Naredna redovna sjednica ESV-a za teritoriju FBiH zakazana je za 28. juni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: