{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo program rada Vlade FBiH

F
24.5.2011. u 19:40
0
0
Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo program rada Vlade FBiH
0
Ekonomsko-socijalno vijeće prihvatilo program rada Vlade FBiH
Ismet Bajramović
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu podržalo Program rada Vlade FBiH za 2011.godinu, uz preporuku da Vlada razmotri date primjedbe socijalnih partnera - poslodavaca i sindikata i nakon toga ih eventualno ugradi u taj program.
Ismet Bajramović kazao je u ime delegacije Sindikata BiH da ovu radničku organizaciju najviše interesira sfera socijalne politike i da bi se Vlada u ovoj godini trebala više baviti određenim zakonima.

Pritom je spomenuo zakone o povezivanju staža, reviziji privatizacije, o štrajku, te zakon o proglašenju javnih dobara za FBiH i zakon o upravljanju javnim dobrima.

Poslodavci su naglasili da bi vlada u okviru programa rada za ovu godinu trebala dati praktičan okvir rasterećenja privrede, preciznije definirati politiku Razvojne banke, uvrstiti strategiju informatizacije društva, kao i smanjenje pojedinih doprinosa.

Program rada Vlade FBiH za 2011.godinu prema riječima dopremijera FBiH Desnice Radivojevića, između ostalog usmjeren je na reformu Ustava BiH, iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama BiH na putu pridruživanja EU, intenziviranje privrednog razvoja, povećanje investicija, povećanje zaposlenosti, smanjenje stope sive ekonomije, te povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva kao i jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH.

Također je naglasio da bi ovaj program rada u septembru mogao biti i dopunjen.

Na sjednici ESV-a usvojen je i novi Poslovnik o radu tog vijeća s manjim tehničkim izmjenama.

Naredna redovna sjednica ESV-a za teritoriju FBiH zakazana je za 28. juni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: