Ekonomsko-socijalno vijeće
0

Vlada FBiH treba da preispita zakonitost postupka ugovaranja velikih projekata

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu primilo je k znanju Informaciju o prioritetima rada Vlade FBiH za prvih 100 dana mandata a dogovoreno je da na vanrednoj sjednici, 17. maja, razmatra Informaciju o radu Vlade za 2011. godinu nakon što je Vlada razmotri na sjednici početkom maja.

Ministar Desnica Radivojević, u ime Vlade FBiH, obrazložio je da će Vlada u ovoj godini svakako nastaviti sa započetim reformama, jačanjem unutrašnje stabilnosti, razvojem tržišta, provođenjem mjera štednje, smanjenjem sive ekonomije, kao i donošenjem novih zakonskih rješenja.

Pri tome je dodao da osnov za rad Vlade FBiH u prvih 100 dana mandata čine četvorogodišnje strategije razvoja BiH i socijalne uključenosti BiH koje je Vlada podržala u 2010. godini, zatim strategija razvoja FBiH za period 2010-2020., kao i akcioni planovi za implementaciju tih strateških dokumenata.

ESV je u vezi neriješenog potraživanja koje imaju brojne bh. kompanije od slovenskog SCT-a zatražilo od Vlade FBiH da do naredne sjednice vijeća 17. maja iznađe rješenje u tom smjeru.

ESV od Vlade je zatražilo i da pripremi informaciju o realizaciji međunarodnih kreditnih ugovora i o ugovorima koji su u toku stupanja na snagu kako se ne bi ponovio slučaj kao sa SCT-om.

Također je Vladi skrenuta pažnja da preispita zakonitost postupka ugovaranja velikih investicionih projekata.

ESV danas je također zatražilo od Vlade da ga informira o statusu svih zakona i podzakonskih akata koji su dosad razmatrani na ovome vijeću.

Kako je danas dogovoreno na narednoj vanrednoj sjednici Vijeća, 17. maja, bit će razmatran i prijedlogu poslovnika o radu ESV-a na teritoriju FBiH.