Webometrics
0

Ekonomski fakultet u Sarajevu među najboljim svjetskim fakultetima

FENA
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Jedan od tri najveća svjetska sistema za rangiranje univerziteta u svijetu, Webometrics Ranking of World Universities, izdvojio je Ekonomski fakultet u Sarajevu (EFSA) na zavidnu 390. poziciju od ukupno 1.000 najboljih svjetskih univerziteta ekonomije i biznisa, saopćeno je danas iz ovog fakulteta.

Osnovni cilj Webometrics rang liste je iniciranje i omogućavanje slobodnog pristupa kako naučnim, tako i drugim materijalima elektronskim putem.

Također, jedan od zadataka Webometrics sistema rangiranja je mjerenje i upoređivanje posvećenosti institucija online objavama, u čemu je EFSA ponovo pokazala svoje izvanredne sposobnosti i aspiracije ka napretku u novoj eri obilježenoj tehnologijom i online trendovima.

Webometrics rang listu svjetskih univerziteta organizirao je Cybermetics Lab (CCHS), koji je jedan od ogranaka najvećeg javnog istraživačkog tijela u Španiji, pod nazivom "Spanish National Research Council" (CSIC).

CCHS nudi informacije o 12.000 svjetskih univerziteta, na osnovu njihove transparentnosti na internetu. Vrednovanje uključuje ocjenjivanje akademskog i promotivnog sadržaja, a rang lista se ažurira svakog januara i juna.