Međunarodna akreditacija
0

Ekonomski fakultet u Sarajevu primjer najvećeg uspjeha u BiH

FENA
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Ekonomski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Austrijska državna agencija za osiguranje kvalitete (AQA) zvanično je izvršila akreditaciju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te sticanjem međunarodne akreditacije za osiguranje kvalitete ova visokoškolska ustanova predstavlja primjer najvećeg uspjeha u BiH.

Ovo priznanje znači da će institucija EFSA i diplome fakulteta biti prepoznate u evropskom prostoru obrazovanja.

Studenti će sada međunarodno prepoznate i priznate diplome sticati i na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, koje će ih učiniti jednakim i ravnopravnim s najboljim studentima širom svijeta.

AQA je detaljno u prethodne tri godine analizirao oblasti studijskih programa i daljnje edukacije na EFSA te su neki od najpriznatijih eksperata iz Evrope dali preporuku da se EFSA akreditira na maksimalan period od šest godina.

Svoju izvrsnost fakultet je pokazao u dva najvažnija procesa - načinu kreiranja, izvedbe i upravljanja nastavnim planovima i programima za sva tri ciklusa studija i IS/IT podršci nastavnom procesu i organizaciji studija.

Sticanjem ove prestižne akreditacije, EFSA je najpozitivniji primjer u BiH da je moguće ići evropskim putem i da kroz postizanje visoke kvalitete u svim aspektima poslovanja možemo i u našoj državi osigurati vrhunske evropske standarde, saopćeno je iz Ekonomskog fakulteta Sarajevo.

Dodaje se da će ova akreditacija doprinijeti odlukama velikog broja studenata da ostanu u BiH zato što im se i sada nude međunarodno priznate diplome.

Austrijska agencija za osiguranje kvalitete je nezavisna institucija koja pruža usluge osiguranja kvalitete, evaluacije i certifikacije za cijeli sektor visokog obrazovanja.

AQA je članica Evropskog udruženja za osiguranje kvalitete visokog obrazovanja (ENQA) i jedna je od prvih evropskih agencija koja se podvrgnula eksternoj evaluaciji koju je koordiniralo ENQA.