Potpisan Protokol
0

Ekonomski fakultet u Sarajevu dobija novu zgradu

Piše: A. K.
Skica Kampusa Univerziteta u Sarajevu
Skica Kampusa Univerziteta u Sarajevu
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je potpisan Protokol o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Potpisan protokol

Protokol su potpisali premijer FBiH Mustafa Mujezinović, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Veljko Trivun.

Svečanom činu potpisivanja su u svojstvu svjedoka, prisustvovali potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dr. Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

Prema potpisanom protokolu Vlada FBiH i Kanton Sarajevo dužni su u naredne dvije do tri godine osigurati sredstva za gradnju zgrade Ekonomskog fakulteta na području Kampusa Univerziteta u Sarajevu, rekao je za Sarajevo-x.com dekan ovog fakulteta prof. dr. Veljko Trivun.

"Nova zgrada Ekonomskog fakulteta studentima će obezbjediti nove i savremene sadržaje u skladu sa svjetskim standardima. To će studentima omogućiti aktivnije učešće u izvođenje nastave i njihovo pripremanje za biznis"", rekao je Trivun za naš portal.

Vraćanje imovine SPC-u

Iznos sredstava potrebnih za gradnju zgrade još uvijek nije poznat, a odgovor na to pitanje će dati projekt kada bude napravljen. Trivun je istakao da on ne može reći egzaktnu cifru s obzirom na fluktuaciju cijena u građevinarstvu.

Osim nove zgrade Ekonomskog fakulteta koja će unaprijediti studiranje, bit će riješeno i pitanje vraćanja sadašnje zgrade Srpskog pravoslavnoj crkvi.

Prema riječima dekana Trivuna to će biti prvi slučaj vraćanja nacionalizovane imovine bez primjene Zakona o restituciji.

To je razlog prisustva visokih zvaničnika međunarodne zajednice potpisivanju Protokola.

"Raffi Gregorian učinio je najviše napora po ovom pitanju. Ovo je pokazatelj dobre volje u ispunjavanju stavki Daytonskog sporazuma i pozitivan napor u osiguranju vjerskih sloboda zagarantiranih Ustavom BiH", rekao je Trivun.