{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomski fakultet u Sarajevu dobija novu zgradu

S
9.6.2010. u 14:50
0
39
Ekonomski fakultet u Sarajevu dobija novu zgradu
0
Ekonomski fakultet u Sarajevu dobija novu zgradu
Skica Kampusa Univerziteta u Sarajevu
U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je potpisan Protokol o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Potpisan protokol

Protokol su potpisali premijer FBiH Mustafa Mujezinović, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Veljko Trivun.

Svečanom činu potpisivanja su u svojstvu svjedoka, prisustvovali potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dr. Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

Prema potpisanom protokolu Vlada FBiH i Kanton Sarajevo dužni su u naredne dvije do tri godine osigurati sredstva za gradnju zgrade Ekonomskog fakulteta na području Kampusa Univerziteta u Sarajevu, rekao je za Sarajevo-x.com dekan ovog fakulteta prof. dr. Veljko Trivun.

"Nova zgrada Ekonomskog fakulteta studentima će obezbjediti nove i savremene sadržaje u skladu sa svjetskim standardima. To će studentima omogućiti aktivnije učešće u izvođenje nastave i njihovo pripremanje za biznis"", rekao je Trivun za naš portal.

Vraćanje imovine SPC-u

Iznos sredstava potrebnih za gradnju zgrade još uvijek nije poznat, a odgovor na to pitanje će dati projekt kada bude napravljen. Trivun je istakao da on ne može reći egzaktnu cifru s obzirom na fluktuaciju cijena u građevinarstvu.

Osim nove zgrade Ekonomskog fakulteta koja će unaprijediti studiranje, bit će riješeno i pitanje vraćanja sadašnje zgrade Srpskog pravoslavnoj crkvi.

Prema riječima dekana Trivuna to će biti prvi slučaj vraćanja nacionalizovane imovine bez primjene Zakona o restituciji.

To je razlog prisustva visokih zvaničnika međunarodne zajednice potpisivanju Protokola.

"Raffi Gregorian učinio je najviše napora po ovom pitanju. Ovo je pokazatelj dobre volje u ispunjavanju stavki Daytonskog sporazuma i pozitivan napor u osiguranju vjerskih sloboda zagarantiranih Ustavom BiH", rekao je Trivun.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: