BiH
0

Gregorian i Mujezinović opredijeljeni za brzo rješavanje pitanja državne imovine

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Raffi Gregorian danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali o potrebi i mogućnostima vraćanja pojedinih objekata u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Konkretno, riječ je o zgradi u kojoj je smješten Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a koja bi trebala biti oslobođena prelaskom ove institucije na novu lokaciju.

Pozdravljajući napore koje su na ovom planu poduzele Vlada FBiH i vlasti Sarajevskog kantona, Gregorian je istaknuo kako je, u nedostatku zakona o restituciji, ovakav pristup dobar primjer i za ostale slične slučajeve u cijeloj BiH, te pozvao na što skorije potpisivanje protokola kojim će ovo pitanje biti riješeno.

Razgovarano je i o federalnom Zakonu o unutarnjim poslovima, uz ocjenu kako njegove odredbe treba prilagoditi svjetskoj i evropskoj praksi.

OHR, prema riječima Gregorijana, pozdravlja to što je Vlada FBiH pokrenula proces investiranja u elektroenergetski sektor.

"Pri planiranju gradnje svih elektroenergetskih objekata pridržavat ćemo se svih normi koje se odnose na zaštitu životne sredine, a u dogovoru s lokalnim zajednicama", kazao je premijer Mujezinović.

Govoreći o ispunjenju preostalih zadataka koji se odnose na takozvani "Plan 5+2", odnosno zadatke koje je Vijeće za provedbu mira postavilo kao uvjet za zatvaranje OHR-a, sagovornici su iskazali opredjeljenje da se pitanje raspodjele državne imovine što prije riješi.