Predlagao više izmjena
323

Ekonomista Zlatko Hurtić: Nisam ja autor izmjena Zakona o radu, nego Federalno ministarstvo

I. Č.
Zlatko Hurtić
Zlatko Hurtić
Ekonomista Zlatko Hurtić ne spori da je radio na tekstu izmjena i dopuna Zakona o radu, ali u izjavi za Klix.ba ističe da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike autor teksta.
"Autor izmjena Zakona o radu je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koje ga je i uputilo u javnu raspravu. Tačno je da sam kao ekspert učestvovao u njegovoj pripremi. Ali ministru Drljači je poznato da sam predlagao više izmjena koje nisu uvažene", kazao je Hurtić.

Navodi kako izmjene imaju za cilj osigurati zaštitu radnih mjesta, prije svega u privatnom sektoru čiji radnici za sada jedini nose teret ove krize.

"Svako kašnjenje će za posljedicu imati rast nezaposlenosti, otežanu isplatu penzija i veće nego je potrebno zaduženje budućih generacija. Izmjene također trebaju osigurati da i državna administracija i javni sektor podnesu teret krize", kazao je Hurtić.

Dodao je kako predložene izmjene Zakona o radu imaju za cilj da što manje radnika izgubi posao.

"Naši propisi nisu prilagođeni uvjetima rada u doba pandemije, a naredbe kriznih štabova tjeraju poslodavce da krše Zakon o radu ili da otpuštaju radnike čak i kada to ne žele", istakao je Hurtić.

Upitan nisu li budžetski prihodi isuviše nepravedno raspoređivani svih prethodnih godina da bi se sada, u jeku krize, posljedice jednako raspoređivale ili još gore na najveću štetu radnika iz realnog sektora, Hurtić odgovara potvrdno.

"Tačno, ali izmjenama zakona se želi osigurati da i javni sektor, koji sebično i bez imalo stida štiti svoje visoke plate, također podnese teret krize, jer polovina administracije ne radi, a prima pune plate i naknade dok radnici u privredi jedva da dobiju minimalac", kazao je Hurtić.

Dodaje kako se protiv toga buni Savez samostalnih sindikata BiH, čime se, kako kaže, potvrđuje da sindikat uglavnom ne predstavlja radnike u privredi, nego većinom administraciju i javni sektor.

"Svoje privilegije licemjerno štite navodnom borbom za radnike u privatnom sektoru za koje tokom ove krize ništa nisu učinili", ocijenio je Hurtić.

Napominje kako je vlada pozvala sindikate i poslodavce da postignu dogovor, ali kako su sindikati to odbili.

"Postavlja se pitanje o kakvoj se to zaštiti prava radnika radi ako se odbija prijedlog da se umjesto otkaza radnik uputi na tzv. čekanje prilikom čega zadržava radno mjesto, prima platu, ima plaćene doprinose, a na birou dobija crkavicu od 300 KM bez plaćenih doprinosa", rekao je Hurtić.

Na pitanje smatra li da je Vlada Federacije BiH morala brže reagovati da se saniraju ekonomske posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, Hurtić odgovara da sve vlade i parlamenti, uključujući i kantonalne, moraju brže reagirati.

"Ozbiljni ekonomski problemi tek dolaze u vidu cunamija koji ne poznaje SDP, HDZ, DF, NS, NP, SDA, SBB, SNDS i druge, nego ruši sve", istakao je Hurtić.

Upitan zašto Vesko Drljača ne želi biti odgovoran za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu ako je ekonomski i na druge načine opravdan, Hurtić odgovara: "Pitajte to ministra Drljaču".

"On je na čelu Ministarstva rada koje će snositi najveći dio odgovornosti ukoliko rast nezaposlenosti izmakne kontroli, a bili su mu predočeni prijedlozi kako da to izbjegne", rekao je Hurtić.

Navodi kako je jučerašnje saopćenje sarajevskog kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, koje potpisuje Saudin Sivro, samo jedan u nizu napada koji imaju sva obilježja krivičnog djela.

"Poznati sindikalni uhljeb Sivro bi da dijeli etikete 'persona non grata', što je svojevrsni poziv na linč samo zbog toga što neko drugačije misli. Sivri i njegovim političkim zaštitnicima i poniznicima poručujem da me nisu nimalo uplašili te da ću o svemu obavijestiti organe gonjenja, a zaštitu prava na slobodu izražavanja zatražiti putem suda", zaključio je ekonomista Zlatko Hurtić.