Nakon prozivki
194

Ministar Drljača: Novalićevi savjetnici su autori teksta izmjena i dopuna Zakona o radu

I. Č.
Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada Vesko Drljača izjavio je tokom današnjeg obraćanja javnosti da su autori Prednacrta zakona o radu savjetnik i šef kabineta premijera Federacije BiH, Zlatko Hurtić i Hasan Ganibegović.

Drljača je izjavio da u ovom trenutku konačan tekst izmjena i dopuna Zakona o radu još uvijek nije postignut i da je u skladu s procedurama tekst zakona proslijedio kantonalnim skupštinama i ekonomsko-socijalnim partnerima radi davanja mišljenja.

"Nakon današnjih prozivki na sjednici Skupštine KS dužan sam informisati javnost da su autori Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu savjetnik premijera Fadila Novalića - Zlatko Hurtić i šef kabineta - Hasan Ganibegović", istakao je Drljača.

Na kraju svog obraćanja je istakao kako Federalno ministarstvo rada i socijalne politike stoji na raspolaganju u cilju izmjena i poboljšanja teksta zakona.

Skupština Kantona Sarajevo zasjedala je danas i odbila dati mišljenje na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH. Usvojen je Zaključak kojim se traži da ga Vlada FBiH doradi i potom dostavi Vladi i Skupštini KS.

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja iz Kantona Sarajevo pozvao je sve sindikalne organizacije, granske sindikate i sve radnike u FBiH da Zlatka Hurtića i Hasana Ganibegovića javno proglase personama non grata za sve radnike u FBiH.

Također, od premijera FBiH Fadila Novalića traže da se izvini građanima i radnicima u FBiH te da Zlatka Hurtića smijeni (raskine ugovor) s funkcije svog savjetnika, a Hasana Ganibegovića smijeni (raskine ugovor) s funkcije svog šefa kabineta.