BiH
0

Eko "Neretva" podržava kampanju "Očistimo otpad"

FENA
Ekološka organizacija Eko "Neretva" iz Jablanice podržavaju kampanju Centra civilnih inicijativa (CCI) pod nazivom "Očistimo otpad".

"Nama, ekolozima Jablanice i cijele Bosne i Hercegovine, potpuno je jasno da aktuelna vlast na svim razinama,a posebno Federalna vlast, ne brine ni malo o okolišu. Dapače, izlobirani, rade sve da ne dođe do zakonitog funkcioniranja institucija zaduženih za ovu veoma važnu životnu oblast.

Najbolji primjer za to je neprovođenje seta ekoloških zakona donesenih 2003. godine iz razloga što nisu doneseni potrebni provenbeni propisi koji su bili u nadležnosti ili Ministra ili Vlade ili Parlamenta. Ni šest godina nakon usvajanja zakoni su neprovedivi, a da za to nitko nije odgovora", stoji u priopćenju iz Eko "Neretve".

Vlada FBiH po Zakonu o upravljanju otpadom, godinu dana nakon njegovog usvajanja trebala je donijeti Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu. Njime bi se proizvođači ambalaže obavezali na zbrinjavanje svog ambalažnog otpada ili plaćanje za to zbrinjavanje. Trebala je, a nije. Taj se propis veoma uspješno primjenjuje u susjednoj Hrvatskoj, a njihovi građani skupljaju PET ambalažu i po BiH. U svojoj zemlji taj otpad prodaju na tržištu otpada.

Tržište otpada u FBiH nije uspostavljeno, iako je Zakonom o upravljanju otpadom trebalo biti uspostavljeno. Time je onemogućeno trgovanje otpadom i zarada od takve aktivnosti, navodi se u priopćenju.

"Sličnih primjera neprimjenjivanja ekoloških zakona zbog nedostatka nužnih podzakonskih propisa ima bezbroj. Zato podržavamo nastojanja Centra civilnih inicijativa da kampanjom dođemo do pune primjenjivosti ekoloških zakona koji su urađeni po evropskim standardima

Mi, ekolozi, godinama provodimo projekte s ciljem podizanja ekološke svijesti građana. Rezultati tih projekata nisu vidljivi jer vlasti ni na jednoj razini u FBiH ne rade svoj zakonom određen dio posla.

Na ovu temu u BiH i FBiH ekološke nevladine organizacije provele su veliki broj projekata, utrošeno je puno vremena, truda i novaca, a efekti su mali ili nikakvi, a što odgovornos snose institucije vlasti", tvrdi se u priopćenju iz Ekološke organizacije Eko "Neretva" iz Jablanice.