Boriša Arnaut
0

"Ejup Ganić neće biti novi Ilija Jurišić"

Razgovarao: Adis Karadža
Boriša Arnaut (Foto: SRNA)
Boriša Arnaut (Foto: SRNA)
Nakon skoro tri godine naša zemlja dobila je ambasadora u Srbiji. Boriša Arnaut je prije dva dana u Ministarstvu inostranih poslova Srbije u Beogradu predao kopije akreditivnih pisama. Arnaut je na ovo izuzetno važno mjesto u bh. diplomatiji stupio u vrlo nezgodnom trenutku po dobrosusjedske odnose dvije zemlje, koji su uzdrmani hapšenje Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji. Novi bh. ambasador u Srbiji za Sarajevo-x.com govori o slučaju Ejupa Ganića, odnosima koji vladaju u ambasadi BiH u Srbiji, posjeti Iliji Jurišiću, prioritetima u djelovanju tokom svog mandata...

BiH skoro tri godine nije imala ambasadora u Srbiji. Kakvo ste stanje zatekli po dolasku u ambasadu u Beogradu?

Ja sam došao prije par dana, tačno je da da nismo imali ambasadora skoro tri godine, ali je tu bila otpravnica poslova Amira Arifović. U ambasadi vlada radna atmosfera i to se nije bitno promijenilo u ambasadi BiH.

Postojala je stagnacija odnosa između BiH i Srbije, ali se to nije odrazilo na rad ambasade, a posebno konzularnog odjela čiji je primarni rad zaštita interesa državljana BiH. Tu je redovno stanje, to sam odmah provjerio.

Rad ambasade u Beogradu obilježili su i određeni skandali poput slučaja Amire Arifović i Nataše Vašalić. Kakva atmosfera vlada među uposlenicima u ambasadi i kakvi su Vaši prvi dojmovi?

Ponavljam, došao sam prije par dana. Svako radi svoj posao i na prvom sastanku koji sam održao sa kolegama rekao sam da svako radi u svom segmentu rada i da svako radio svoj dio posla i da u tom slučaju ne može doći do takve situacije, preplitanja ili rasprava. Nakon tog sastanka nismo se osvrtali na ono što je bilo, jer ja nisam bio sudionik, nisam bio u ministarstvu i ambasadi u Srbiji, tako da to ne mogu komentarisati vaše navode.

Na novu poziciju došli ste u teškom trenutku po odnose dvije zemlje zbog hapšenja Ejupa Ganića. Da li će i koliko ovaj slučaj poremetiti odnose između susjednih zemalja?

Očito je da je ovo pitanje prešlo iz pravnog u političko i iz političkog se sada nastavlja pravna borba. Nesumnjivo je da je Srbija prekršila sporazum koji je potpisan 26. februara u Beogradu i samo nekoliko dana nakon toga, u prvom slučaju je prekršen u postupku traženja ekstradicije Ejupa Ganića. Vidjećemo kako će se stvari odvijati. Srbija treba da povuče potez i da pokaže dobrosusjedske odnose i priznavanje BiH kao prijateljske i susjedne zemlje. Srbija treba povući prvi potez i pokazati da želi takve odnose.

Strahujete li da bi Ejup Ganić mogao postati novi Ilija Jurišić?

Ne mogu vam davati te informacije. Nemam elemente i ne znam šta se u ovom trenutku dešava u Londonu. Kažem, postoji taj sporazum, imamo odluku Haškog tribunala po pitanju Dobrovoljačke ulice i nadam se da neće doći do toga.

Posjetili ste Iliju Jurišića koji se nalazi u zatvoru zbog presude u slučaju Tuzlanska kolona. Kakvo je njegovo stanje i kakvi su uslovi u kojima boravi?

Prvi put sam se susreo sa Ilijom Jurišićem. Radi se o jednom vrlo blagom čovjeku. Sat vremena sam razgovarao sa njim. Narušenog je zdravlja, boravi u lošim uslovima, ali se psihički drži i uvjeren je da će na koncu pravda pobjediti i da je sve što se dešava u njegovom slučaju odraz trenutka u kojima se nalaze dvije zemlje. On vjeruje da će ga drugostepeni postupak osloboditi.

Da li pratite žalbeni postupak koji se vodi u njegovom slučaju?

Sudstvo je nezavisno i od politike i od utjecaja. Naravno da ću pratiti i biti u toku svih dešavanja u drugostepenom postupku, ali naravno ne možemo utjecati na to.

Na koje probleme se Jurišić posebno žalio?

Ukazivao je na nekorektne odnose i provokacije. Četiri dana nije imao vode. Nalazi se u ćeliji sa osam zatvorenika gdje je on jedini stranac. Izložen je čestim provokacijama. Uslovi u kojima boravi ne odgovaraju humanim uslovima.

Da li ste razgovarali o odnosu države BiH prema njemu i šta vam je rekao?

Jurišić kaže da mu se nenamjerno odlagalo raznim izjavama, da je poslije toga imao problema, bez obzira da li se pozitivno ili negativno govorilo o njemu. Ponavljam da je moj dojam da se radi o blagom i iskrenom čovjeku. On nikome ništa ne zamjera i željan je porodice.

Šta će biti prioritet tokom Vašeg mandata na poziciji ambasadora BiH u Srbiji?

Vidite u kojoj sam situaciji došao, došlo je do usijanja zbog Ganića. Razgovarali smo i o onome što bi moglo unaprijediti odnose BiH i Srbije. Bio sam u njihovom Ministarstvu inostranih poslova kada sam predao kopije akreditiva i tada sam razgovarao o tome da nađemo zajedničke interese po pitanju približavanja obje zemlje u EU. Svađama to ne možemo uraditi i EU neće prihvatiti zemlje koje imaju nerazjašnjene odnose po bilo kojem pitanju. Moramo rješavati otvorena pitanja i Srbija mora okrenuti novi list u svojoj historiji i promjeniti odnose prema svojim susjedima.