{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EIB traži ponavljanje tendera za dionicu autoputa A1 Počitelj-Zvirovići

27.12.2017. u 17:28
26
32
EIB traži ponavljanje tendera za dionicu autoputa A1 Počitelj-Zvirovići
26
EIB traži ponavljanje tendera za dionicu autoputa A1 Počitelj-Zvirovići
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropska Investicijska Banka (Banka) je u srijedu dostavila pismo Austocestama Federacije BiH u kojem traži da se postupak dodjele ugovora na izgradnji dionice Počitelj-Zvirovići ponovi.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, EIB smatra da je došlo do povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima. Navedeno je da su istim prekršene odredbe o povjerljivosti iz Ugovora o finansiranju zaključenog između BiH i EIB-a.

Uprava JPAC tvrdi da je učinila sve da zaštiti integritet procesa evaluacije ponuda koji je započeo 17.07. 2017. godine.

U tom smislu, EIB u svom pismu nudi eksperta koji će, o njihovom trošku, pomoći JPAC-u u ponovljenom postupku.

"Uprava JPAC ni na koji način ne želi da ugrozi partnerski odnos sa Bankom kao jednim od ključnih finansijera u izgradnji Koridora 5c te će nastaviti komunkaciju sa EIB-om u želji da se proces imenovanja eksperta i ponovnog tenderisanja sprovede što je prije moguće", kažu iz Autocesta FBiH u saopćenju.

Podsjećamo, ponude za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići predale su sljedeće kompanije: China Gezhouba Group Company Limited (Kina), Joint Venture: Strabag AG and Euro – Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Joint Venture: Fernas & Ozgun Insaat (Turska), Consortium: Azvirt Limited Liability Company and Power Construction Corporation of China Ltd (Azerbejdžan i Kina).

Kako je kazao direktor JPAC Adnan Terzić, najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići imao je konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine.

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna-Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: