Koridor 5C
85

Najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići ima konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Azerbejdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd predao je najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići na Koridoru 5C.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Jučer popodne u sjedištu Autocesta FBiH u Mostaru otvorene su pristigle ponude, nakon čega je tenderska komisija detaljno provjerila pristiglu dokumentaciju, a uslijedit će odabir izvođača radova sa kojim će biti potpisan ugovor.

Kako saznajemo, konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine imao je najnižu ponudu, a slijede ga Strabag AG and Euro- Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Fernas & Ozgun Insaat (Turska) i na kraju China Gezhouba Group Company Limited (Kina).

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna-Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Izgradnja poddionice finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB), saopćeno je ranije iz Autocesta FBiH.