BiH
58

Efendija Šljivo: Dajemo alternativu opijanju, nemoralu i nasilju

FENA
Malik ef. Šljivo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Malik ef. Šljivo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramazanom se uvijek brinulo o drugome, o svojoj porodici i prijateljima, preispitivalo se sebe - kazao je mr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na posljednjim "Ramazanskim večerima s hafizom Bugarijem".

Medžlis IZ-a Sarajevo je organizirao niz programa u toku ramazana, a cilj je bio afirmirati vjersku kulturu, da se podstaknu drugi na njeno očuvanje, da se čini dobro i da podstiče da se dobro čini.

"Poseban akcent ovim projektom stavljen je na posebne kategorije društva, a sve radi njihog uključivanja u društvo i pomaganju u potpunu socijalizaciju", kazao je u izjavi za Fenu Malik. ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Posebno se u okviru ramazanskih programa izdvajaju "Ramazanske večeri s hafizom Bugarijem" koje su održavane u "Kolobara hanu", a zbog velikog interesovanja održavana su i van gradske zone.

Tako su mještani Hadžića imali priliku uživati u predavanju hafiza Bugarija koje je održano na platou džamije u Hadžićima, također je predavanje održano i u Sokolović-Koloniji, Vogošći, Ilijašu i za općinu Novi Grad u Istiklal džamiji.

"Posjete su bile jako dobre što je pokazatelj da smo s pravom nekoliko večeri ovoga lijepoga druženja naše omladine izmjestili i van samog Kolobara hana", rekao je ef. Šljivo ne krijući zadovoljstvo.

Kazao je da će i naredne godine, ako Bog da, nastaviti ovu tradiciju i još neke lokacije upotpuniti ukoliko bude prijedloga imama u mjesnim džamijama.

Ljetna škola Kur'ana se u toku ovog mubarek mjeseca održavala u 14 mekteba, a aktivnosti su dopunjene i na humanitarnom planu.

"Dobili smo određeni broj paketa od humanitarnih organizacija koji će biti dati najugroženijim porodicama, a uglavnom se radi o povratnicima, kao što je naselje Bogovići, to su rubni dijelovi Sarajeva a džemati pripadaju Medžlisu IZ-a Sarajevo, a koje treba pomoći makar u toku ovoga mubarek mjeseca", kaže ef. Šljivo.

Također je podijeljeno i 3.000 paketa za 799 djece - polaznika mektepske nastave.

"Naši koordinatori su na terenu sa svim imamima uspjeli napraviti spisak djece, brojeva odjeće i obuće", kazao je u razgovoru za Fenu Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Naglasio je da je zadovoljan organizacijom podjele paketa, jer treba nagraditi djecu koja pohađaju mektepsku nastavu i koja uče Kur'an.

"Zadovoljni smo realizacijom ramazanskih aktivnosti, pogotovu radu s omladinom, omladinskim iftarima, i kako su turski predstavnici ovdje u Sarajevu primijetili, većina omladine je bila u džamijama i to je jedan od razloga što se kroz ove aktivnosti gdje smo u radu s omladinom privukli tu našu omladinu u džamije", istakao je ef. Šljivo.

Ostale aktivnosti su išle svojim tokom, a to su predavanja po džematima, za žene, priprema posebnih programa za mubarek noći, a 27. noć, Lejletu'l-kadr, centralna svečanost će biti u Istiklal džamiji, gdje će biti organizirano učenje Kur'ana, kaderske dove, prigodna predavanja.

Također, Medžlis IZ-a Sarajevo već šestu godinu organizira bajramski koncert, pod nazivom "Bajram dođe, mirišu avlije" u povodu obilježavanja ovog velikog islamskog blagdana.

"Projekt ima za cilj istaknuti vrijednosti ovog velikog dana za muslimane, kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih i nadasve dana opće solidarnosti i ljubavi među ljudima. S obzirom na sve lošiju praksu mladih da se u ovim mubarek danima odaju alkoholu, drogama, nemoralu i nasilju, osjećamo potrebu, ali i obavezu da im ovim projektom damo alternativu", naglašava ef.Šljivo.

Koncert je humanitarnog karaktera jer se želi, također, ovim i sličnim projektima, pomagati školovanje najugroženijih.

Koncert će biti održan u KSC-u Skenderija, dvorana "Mirza Delibašić", 8. augusta u 20:30 sati, a učestvuju najeminentniji izvođači duhovne muzike i sevdalinke.

Medijski pokrovitelji koncerta su Federalna novinska agencija (FENA), Oslobođenje, Radio Bir i BHT koja će koncert emitirati drugoga dana Bajrama.

Efendija Šljivo je razočaran što je izostala podrška državnih institucija, što ih, kako kaže, ponekad obeshrabri, a svi potvrđuju da je projekt dobar i pozitivan.

Pozvao je sugrađane i one van Sarajeva da dođu na koncert jer je pripremljen dobar , a izvođači su emintetni umjetnici koji pjevaju sevdalinke, Hanka Paldum, Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija, bend Armina Hodžića, potom "Mektepski bulbuli", horovi "Gazije" iz Bužima, hafizi Burhan Šaban i Aziz Alili, te sopranistica Lejla Jusić, kao i nezaobilazni maestro Emir Nuhanović. Na predstojećem bajramskom koncertu narator je Mustafa Širbić.