{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Efendija Šljivo: Dajemo alternativu opijanju, nemoralu i nasilju

F
2.8.2013. u 13:05
58
4
Efendija Šljivo: Dajemo alternativu opijanju, nemoralu i nasilju
58
Efendija Šljivo: Dajemo alternativu opijanju, nemoralu i nasilju
Malik ef. Šljivo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramazanom se uvijek brinulo o drugome, o svojoj porodici i prijateljima, preispitivalo se sebe - kazao je mr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na posljednjim "Ramazanskim večerima s hafizom Bugarijem".
Medžlis IZ-a Sarajevo je organizirao niz programa u toku ramazana, a cilj je bio afirmirati vjersku kulturu, da se podstaknu drugi na njeno očuvanje, da se čini dobro i da podstiče da se dobro čini.

"Poseban akcent ovim projektom stavljen je na posebne kategorije društva, a sve radi njihog uključivanja u društvo i pomaganju u potpunu socijalizaciju", kazao je u izjavi za Fenu Malik. ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Posebno se u okviru ramazanskih programa izdvajaju "Ramazanske večeri s hafizom Bugarijem" koje su održavane u "Kolobara hanu", a zbog velikog interesovanja održavana su i van gradske zone.

Tako su mještani Hadžića imali priliku uživati u predavanju hafiza Bugarija koje je održano na platou džamije u Hadžićima, također je predavanje održano i u Sokolović-Koloniji, Vogošći, Ilijašu i za općinu Novi Grad u Istiklal džamiji.

"Posjete su bile jako dobre što je pokazatelj da smo s pravom nekoliko večeri ovoga lijepoga druženja naše omladine izmjestili i van samog Kolobara hana", rekao je ef. Šljivo ne krijući zadovoljstvo.

Kazao je da će i naredne godine, ako Bog da, nastaviti ovu tradiciju i još neke lokacije upotpuniti ukoliko bude prijedloga imama u mjesnim džamijama.

Ljetna škola Kur'ana se u toku ovog mubarek mjeseca održavala u 14 mekteba, a aktivnosti su dopunjene i na humanitarnom planu.

"Dobili smo određeni broj paketa od humanitarnih organizacija koji će biti dati najugroženijim porodicama, a uglavnom se radi o povratnicima, kao što je naselje Bogovići, to su rubni dijelovi Sarajeva a džemati pripadaju Medžlisu IZ-a Sarajevo, a koje treba pomoći makar u toku ovoga mubarek mjeseca", kaže ef. Šljivo.

Također je podijeljeno i 3.000 paketa za 799 djece - polaznika mektepske nastave.

"Naši koordinatori su na terenu sa svim imamima uspjeli napraviti spisak djece, brojeva odjeće i obuće", kazao je u razgovoru za Fenu Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Naglasio je da je zadovoljan organizacijom podjele paketa, jer treba nagraditi djecu koja pohađaju mektepsku nastavu i koja uče Kur'an.

"Zadovoljni smo realizacijom ramazanskih aktivnosti, pogotovu radu s omladinom, omladinskim iftarima, i kako su turski predstavnici ovdje u Sarajevu primijetili, većina omladine je bila u džamijama i to je jedan od razloga što se kroz ove aktivnosti gdje smo u radu s omladinom privukli tu našu omladinu u džamije", istakao je ef. Šljivo.

Ostale aktivnosti su išle svojim tokom, a to su predavanja po džematima, za žene, priprema posebnih programa za mubarek noći, a 27. noć, Lejletu'l-kadr, centralna svečanost će biti u Istiklal džamiji, gdje će biti organizirano učenje Kur'ana, kaderske dove, prigodna predavanja.

Također, Medžlis IZ-a Sarajevo već šestu godinu organizira bajramski koncert, pod nazivom "Bajram dođe, mirišu avlije" u povodu obilježavanja ovog velikog islamskog blagdana.

"Projekt ima za cilj istaknuti vrijednosti ovog velikog dana za muslimane, kao dana ljubavi, rodbinske bliskosti, poštivanja starijih i nadasve dana opće solidarnosti i ljubavi među ljudima. S obzirom na sve lošiju praksu mladih da se u ovim mubarek danima odaju alkoholu, drogama, nemoralu i nasilju, osjećamo potrebu, ali i obavezu da im ovim projektom damo alternativu", naglašava ef.Šljivo.

Koncert je humanitarnog karaktera jer se želi, također, ovim i sličnim projektima, pomagati školovanje najugroženijih.

Koncert će biti održan u KSC-u Skenderija, dvorana "Mirza Delibašić", 8. augusta u 20:30 sati, a učestvuju najeminentniji izvođači duhovne muzike i sevdalinke.

Medijski pokrovitelji koncerta su Federalna novinska agencija (FENA), Oslobođenje, Radio Bir i BHT koja će koncert emitirati drugoga dana Bajrama.

Efendija Šljivo je razočaran što je izostala podrška državnih institucija, što ih, kako kaže, ponekad obeshrabri, a svi potvrđuju da je projekt dobar i pozitivan.

Pozvao je sugrađane i one van Sarajeva da dođu na koncert jer je pripremljen dobar , a izvođači su emintetni umjetnici koji pjevaju sevdalinke, Hanka Paldum, Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija, bend Armina Hodžića, potom "Mektepski bulbuli", horovi "Gazije" iz Bužima, hafizi Burhan Šaban i Aziz Alili, te sopranistica Lejla Jusić, kao i nezaobilazni maestro Emir Nuhanović. Na predstojećem bajramskom koncertu narator je Mustafa Širbić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: