|

Efendija Čamdžić: Nemamo novca da završimo Ferhadiju

Efendija Čamdžić: Nemamo novca da završimo Ferhadiju
0
F
FENA
19.11.2012. u 14:43
0
komentara
0

dijeljenja
1/3 Foto: Anadolija
2/3 Foto: Anadolija
3/3 Foto: Anadolija
Obnova u ratu porušene banjalučke džamije Ferhadije mogla bi biti završena u novembru naredne godine, ukoliko za to bude neophodnih sredstava, kojih je sve manje, potvrdio je danas banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.
"Nemamo novaca i svi koji nam pomognu bit ćemo im zahvalni, jer bi u ovo vrijeme naredne godine mogli ući u Ferhadiju i početi obavljati i vjerske obrede", rekao je Čamdžić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i ,ipak, izrazio zadovoljstvo što radovi na obnovi Ferhadije napreduju i pored novčanih problema s kojima su suočeni.

"Munara je skoro završena, ostalo je da se postavi ograda na šerefi", dodao je banjalučki muftija.

On je zahvalio i predstavnicima državne komisije za obnovu spomenika na njihovom učešću u obnovi Ferhadije te mutietničkom timu koji nadzire i vodi radove na džamiji i koji je zajednički radio na marhabu, a tako će biti i minberi.

Čamdžić je, također, pozvao predstavnike svih vjerskih zajednica da zajednički organiziraju sastanak na kojem bi se iznijeli podaci o obnovi vjerskih objekata i utrošenim sredstvima.

"Nažalost, od vlada RS-a i FBiH ni ove godine ništa nismo dobili. Recesija", konstatirao je Čamdžić.

Radovima na dosadašnjoj obnovi Ferhadije zadovoljan je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon koji je danas obišao ovaj objekat, za kojeg je rekao da je „pravi dragulj, jedinstven čak i za cijeli evropski kontinent“.

"Bili smo ovdje prije dvije godine i danas vidimo da se obnavlja jedna prekrasna džamija", kazao je ambasador Moon i podsjetio da je njegova zemlja učestvovala u pomoći na početku obnove Ferhadije te čestitao muftiji Čamdžiću na svemu što je učinio u obnovi tog značajnog objekta.

Obećao je i da će pomoći kako bi se osigurala materijalna pomoć za završetak radova na džamiji.

"SAD, nažalost, nemaju puno sredstava za ovaku vrstu projekata, a ono što imamo već je određeno za neke druge projekte", dodao je ambasador Moon te najavio da će pozvati vlasti u BiH da 'iznađu' načine kako bi se osigurala sredstava za završetak obnove Ferhadije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.