Postavljen alem na munari
3

Reis Cerić zadovoljan obnovom banjalučke Ferhadije

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, zajedno s novoizabranim reisom Huseinom ef. Kavazovićem, prisustvovao je danas postavljanju alema na munari džamije Ferhadija u Banjoj Luci, koja se obnavlja nakon rušenja ratne 1993.godine.

Izrazio je zadovoljstvo što se od 16 porušenih 14 džamija na banjalučkom području obnovilo, a posebno ga raduju radovi koji se izvode na Ferhadiji.

"Osim toga što je Ferhadija porušena i zadnji kamen je odvučen s nišanima. Kada ste 1995. godine bili ovdje, vidjeli ste ledinu na kojoj biste pomislili da nikada nije bilo ništa. Danas postavljamo najljepši alem na munaru Ferhadija džamiji i to je malo čudo. Srećan sam da se ovo događa dvije sedmice prije moga odlaska s položaja reisa i to mi je bila velika želja", kazao je efendija Cerić.

Podsjetio je i na sve što se dešavalo prilikom pokušaja postavljanja temeljca za izgradnju džamije, te Murata Badića koji je preminuo nekoliko dana od zadobijenih povreda u neredima koji su tada izazvali srpski ekstremisti.

Islamska zajednica u BiH obilježava 7. maj, Dan džamija, datum kada je ratne 1993. godine srušena najveća i najpoznatija džamija Ferhadija u Banjoj Luci.

Također, istog datuma, ali 2001. godine, prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije u protestima nekih grupa i nacionalističkim divljanjima, kojima je spriječen taj pokušaj vjernika i Islamske zajednice, teško je povrijeđen Murat Badić iz Cazina, koji je nedugo zatim podlegao od zadobijenih povreda.

Reis Cerić je, osvrćući se na taj slučaj, izrazio zahvalnost nekadašnjem američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Thomasu Milleru, koji je tada, kako je rekao, prepoznao da će doći do nemira protivnika obnovi Ferhadije te zbog njegove reakcije nije bilo više žrtava.

Reis Cerić se podsjetio i na pomoć koju su ambasade Njemačke, Turske i Katara donirale za uređenje mihraba i mibere, ali i podsjetio da je bilo i mnogo pojedinačnih donacija.

"Ne bi bilo korektno da ne spomeno i donaciju Vlade RS-a, a posebno bi istakao Milorada Dodik, koji je za razliku od ostalih, koji nisu htjeli ni da čuju za Ferhadiju, dao 300.000 maraka. Spomenuo bi i Vladu FBiH s Nedžadom Brankovićem na čelu. Čestitam Gradu Banja Luka i svim stanovnicima što im se vraća biser u njihov grad. Znam sigurni da Ferhadija ne pripada samo Bošnjacima, da mnogi drugi imaju uspomene na nju. Sada niko neće doći u Banju Luku a da neće čuti za priču o rušenju i obnovi o Ferhadiji, koja traje i trajat će i dalje", rekao je reis Cerić.

On je izrazio nadu da se više nikada neće desiti rušenje Ferhadije, ističući i da je bilo mnogo onih koji su sumnjali u njenu obnovu.

"Nije uspjelo etničko čišćenje u Banjoj Luci. Oni koji ruše, neka to više ne rade, mi to ponovo napravimo. Danas je ovo najljepša džamija na svijetu i simbolizira dan kada od svoga prava ne treba odustati", zaključio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.