{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči

F
21.12.2012. u 13:56
3
Predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči
3
Predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličila je danas, u Centru za kulturu Opštine Foča, završnu ceremoniju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči.
Prisutnim zvanicama su se obratili ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, načelnik Opštine Foča Radisav Mašić i članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

U okviru završne ceremonije otvorena je i izložba panoa s fotografijama svih projekata finansiranih od Specijalnog fonda američkog ambasadora za naslijeđe, uključujući i likovne radove učenika osnovnih škola, koji su sudjelovali u edukativnoj komponenti projekta "Moja Bosna i Hercegovina-moje naslijeđe".

Projekt rehabilitacije Aladža džamije u Foči u iznosu od 98.287 dolara implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH od septembra 2009.

Cilj projekta je zaštita i restauracija kompleksa Aladža džamije u Foči, a projekt je bio fokusiran na edukaciju studenata završnih godina arhitekture na bosanskohercegovačkim univerzitetima kroz konzervaciju fragmenata preostalih nakon rušenja džamije i restauraciju mihraba, i baza kamenih stupova, koji sadrže složene reljefne dekoracije.

Ovaj projekt se provodi u saradnji i uz pomoć sredstava Specijalnog fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država i Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture SAD-a.

U projekt je, s ciljem praćenja realizacije, uključena i Islamska zajednica u BiH, preko Ureda muftije goraždanskog.

Implementacija ovog projekta predstavlja nastavak izuzetno uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ambasade SAD-a u BiH kroz Specijalni fond Ambasadora SAD-a za očuvanje naslijeđa.

Pored toga, implementacija odražava dobru saradnju svih učesnika projekta, Komisije, Opštine Foča, Ambasade SAD-a u BiH i Islamske zajednice BiH, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: