Ednan Drljević: Očekujemo epidemiju morbila, a vakcinacija je jedini lijek i barijera

Piše: E. M./Klix.ba
15.3.2019. u 14:55
562
48
Ednan Drljević: Očekujemo epidemiju morbila, a vakcinacija je jedini lijek i barijera
562
Ednan Drljević: Očekujemo epidemiju morbila, a vakcinacija je jedini lijek i barijera Dr. Ednan Drljević (Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon što je od posljedica morbila na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a preminula sedmomjesečna beba, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević je kazao kako širenje epidemije iz Kantona Sarajevo ovisi o vakcinaciji u kantonima.
On je u razgovoru za Klix.ba kazao da je do sada u Kantonalnoj bolnici Zenica primljeno desetak pacijenata koji su bolovali od morbila, ali da se nije radilo o teškim slučajevima. Registrirana su i dva pacijenta iz Visokog koja su morbilima inficirana prilikom kontrola u Sarajevu.

"Zaista očekujemo da epidemija bukne. Počelo je u Srednjobosanskom kantonu, ali na svu sreću nema težih slučajeva. Međutim, očekujemo pogoršanje situacije i u Zeničko-dobojskom kantonu s obzirom na to da je vakcinacija u slabijem intenzitetu", kazao je Drljević.

Komentarišući slučaj u Sarajevu te informaciju da se vakcinacija obavlja u dobi od godinu, Drljević pojašnjava kako bi djeca trebala od majke dobiti imunitet, ali da je problem što ni majke nisu vakcinisane.

"Ova epidemija proteklih godina bila je u Srbiji pa zatim u Crnoj Gori, prošle godine u Dubrovniku, a sada imamo na desetke slučajeva u Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu. Sada sve zavisi u kojem pravcu će se ta epidemija kretati. Ono što zaista ljudi moraju znati, a što su potvrdila i posljednja istraživanja, vakcinacija je jedini lijek i barijera. Vakcinacija ne izaziva autizam, to je dokazano u Danskoj, a ljekar koji je napisao taj članak ostao je bez licence", naglasio je naš sagovornik.

Kazao je kako se vrlo teško neke preventivne aktivnosti mogu poduzeti kako bi se spriječilo širenje morbila, ali savjetuje ljekarima opće medicine da u bolnicu šalju samo teže slučajeve kako bi se spriječilo širenje.

Ako se u prostoriji nalazi samo jedna osoba oboljela od morbila i još stotinu drugih pacijenata, čak 89 njih će biti zaraženo. Širi se veoma brzo i to je glavni problem. Problem su nam i zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani i koji mogu biti prenosnici. Moramo poduzeti određene mjere usmjerene na vakcinaciju", dodaje Drljević.

Naglasio je kako će zdravstveni sistem morati poduzeti određene aktivnosti vezane za nabavku injekcija za vakcinaciju ako dođe do masovne vakcinacije u narednom periodu s obzirom na širenje epidemije i opasnosti koja je zastupljena u društvu zbog posljednjeg slučaja u Sarajevu.


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: