Izabran na Kongresu
672

Edin Forto je novi predsjednik Naše stranke

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na vanrednom Kongresu Naše stranke Edin Forto je izabran za novog predsjednika, a nakon iznenadnog odlaska s pozicije Predraga Kojovića.

Za izbor novog predsjednika glasalo je 139 delegata, a izbor je pao na jednog kandidata Edina Fortu, s obzirom na to da se aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić povukao iz utrke.

Istaknuti članovi Naše stranke navode da to što nije bilo više od jednog kandidata ne znači da izbor nije bio demokratski, nego da je u ovom trenutku bila takva situacija. Inače, riječ je o vanrednom kongresu koji se održava zbog ostavke Predraga Kojovića, a Našu stranku za godinu i po očekuje i redovni Kongres.

Predrag Kojović je u junu iznenada donio odluku da odstupa sa pozicije predsjednika stranke, kako je kazao, zbog privatnih razloga. Iako je ostavku podnio u vrijeme kada se mogu čuti razne priče o lošoj situaciji u Našoj stranci, on ipak ističe da je odluku donio mnogo ranije samo je nije zvanično saopćio.

Za Edina Fortu je kazao kako vjeruje da će biti odličan predsjednik jer je "mlađi i energičniji", a i ostali članovi stranke i rukovodstva su saglasni u stavu da će novi predsjednik donijeti uspjehe.

Forto je inače član Naše stranke od 2009. godine gdje je tokom godina bio politički direktor i potpredsjednik. Kao zastupnik Naše stranke je jedan mandat bio u Skupštini KS, delegat u Domu naroda u Parlamentu FBiH iz reda ostalih, a aktuelni je premijer Kantona Sarajevo.

On se obrazovao u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama, diplomirao je Marketing i oglašavanje, a magistar međunarodnih poslova je postao 2001. godine.