Udruženje logoraša Mostar
14

Edin Batlak: Priželjkujem doživotnu kaznu za Karadžića i presudu za genocid u Prijedoru

Piše: R. D.
Edin Batlak (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Batlak (Foto: R. D./Klix.ba)
Iz Udruženja logoraša Mostar na konferenciji za medije su komentarisali i sutrašnje izricanje presude Radovanu Karadžiću, a najavili su organizovano praćenje prijenosa iz Haga koje će biti upriličeno u njihovim prostorijama.

Edin Batlak, član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar, kaže da je ono što bi on volio jedno, a ono što se može očekivati kao sutrašnja odluka nešto sasvim drugo.

"Volio bih da Radovan Karadžić dobije doživotnu kaznu i da mu bude, pored genocida za Srebrenicu, presuđeno i za genocid u Prijedoru i tom dijelu Bosne i Hercegovine. Čini mi se da bi on mogao dobiti doživotnu kaznu, a da mu ne bude presuđeno za genocid u Prijedoru", kazao je Batlak.

Dodao je da bi, kad bi on mogao birati, odabrao opciju u kojoj se presuđuje Karadžiću za genocid u Prijedoru pa i da bude osuđen na samo 40 godina zatvora.

Udruženje logoraša Mostar danas organizira niz aktivnosti u kojima obilježava 25. godina od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i početka zatvaranja logora tzv. Herceg-Bosne.