{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EBRD spreman da pomogne ugroženim područjima

F
20.5.2014. u 18:44
18
16
EBRD spreman da pomogne ugroženim područjima
18
EBRD spreman da pomogne ugroženim područjima
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas sa direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Liborom Krkoškom.
Sagovornici su se usaglasili da je potrebno što prije organizirati donatorsku konferenciju za pomoć Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile BiH.

Donatorska konferencija bi okupila na jednom mjestu potencijalne donatore, predstavnike međunarodnih finansijskih, humanitarnih i drugih organizacija te država i mogla bi biti organizirana neposredno nakon što se završe procjene šteta izazvanih poplavama, a za što će, prema mišljenju eksperata, biti potrebno nekoliko sedmica.

Lagumdžija je naglasio da se pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom poplavama treba odvijati u dvije faze. U prvoj fazi se radi o urgentnoj, humanitarnoj pomoći koja će doprinijeti hitnom zbrinjavanju ljudi, snabdijevanju ljudi vodom, sprečavanju zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, osnovnoj medicinskoj pomoći ugroženom stanovništvu i osposobljavanju baznih komunikacija.

Druga faza, koja će trajati duže, odnosi se na pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama.

Osim rekonstrukcije uništenih ili oštećenih javnih ustanova poput bolnica, škola, infrastrukture i sl. posebnu pažnju treba posvetiti i naći način kako pomoći privatnom sektoru, ne samo u sanaciji i obnovi njihovih stambenih objekata, nego i njihovih privatnih biznisa koji su u potpunosti uništeni, a sada su ostali samo vlasnici stambenih ili poslovnih neotplaćenih kredita.

Poseban problem su ogromne štete koje su pretrpjeli poljoprivredni i mali poduzetnici za koje i država i međunarodna zajednica moraju pronaći način da im pomognu.

Krkoška je izrazio spremnost da EBRD u okviru planirane strategije ulaganja u BiH izvrši realokaciju dijela sredstava i usmjeri ih za pomoć u saniranju posljedica poplava, obnovu i rekonstrukciju te da zajedno sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama i u saradnji sa bh. vlastima radi na iznalaženju novih neophodnih sredstava, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: