BiH
18

EBRD spreman da pomogne ugroženim područjima

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas sa direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Liborom Krkoškom.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno što prije organizirati donatorsku konferenciju za pomoć Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile BiH.

Donatorska konferencija bi okupila na jednom mjestu potencijalne donatore, predstavnike međunarodnih finansijskih, humanitarnih i drugih organizacija te država i mogla bi biti organizirana neposredno nakon što se završe procjene šteta izazvanih poplavama, a za što će, prema mišljenju eksperata, biti potrebno nekoliko sedmica.

Lagumdžija je naglasio da se pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom poplavama treba odvijati u dvije faze. U prvoj fazi se radi o urgentnoj, humanitarnoj pomoći koja će doprinijeti hitnom zbrinjavanju ljudi, snabdijevanju ljudi vodom, sprečavanju zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, osnovnoj medicinskoj pomoći ugroženom stanovništvu i osposobljavanju baznih komunikacija.

Druga faza, koja će trajati duže, odnosi se na pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama.

Osim rekonstrukcije uništenih ili oštećenih javnih ustanova poput bolnica, škola, infrastrukture i sl. posebnu pažnju treba posvetiti i naći način kako pomoći privatnom sektoru, ne samo u sanaciji i obnovi njihovih stambenih objekata, nego i njihovih privatnih biznisa koji su u potpunosti uništeni, a sada su ostali samo vlasnici stambenih ili poslovnih neotplaćenih kredita.

Poseban problem su ogromne štete koje su pretrpjeli poljoprivredni i mali poduzetnici za koje i država i međunarodna zajednica moraju pronaći način da im pomognu.

Krkoška je izrazio spremnost da EBRD u okviru planirane strategije ulaganja u BiH izvrši realokaciju dijela sredstava i usmjeri ih za pomoć u saniranju posljedica poplava, obnovu i rekonstrukciju te da zajedno sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama i u saradnji sa bh. vlastima radi na iznalaženju novih neophodnih sredstava, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.