BiH
4

EBRD spreman pomoći BiH u obnovi područja uništenih u poplavama

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić razgovarao je danas s potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za politike i strategije Andrašom Simorom.

Osnovna tema sastanka bila je mogućnost pomoći EBRD-a u procesu obnove područja BiH koja su zahvaćena razornim poplavama.

Ministar Špirić upoznao je potpredsjednika EBRD-a Simora o trenutnim aktivnostima u vezi s procjenom šteta od poplava, te organizovanjem dontorske konferencije kako bi se osigurala sredstva za obnovu poplavljenih područja širom BiH.

"Još ne možemo precizirati kolike su štete prouzrokovane poplavama jer su u toku procjene na terenu, gdje su uključene i relevantne međunarodne institucije. Izvjesno je da ćemo se, uz direktne, suočiti i s indirektne posljedicama katastrofalnih poplava, što se može odraziti i na bankarski sektor", naglasio je Špirić.

Simor je izrazio saučešće zbog ljudskih gubitaka u katastrofalnim poplavama koje su zadesile BiH, te kazao da će EBRD pružiti pomoć BiH u okviru svog mandata. Naglasio je da se najbrže može djelovati tamo gdje su krediti već odobreni kako se ne bi gubilo vrijeme na duge procedure koje prethode kreditnim aranžmanima, te dodao da EBRD može dati podršku u obnovi putne i željezničke infrastrukture, ali i poljoprivrednicima koji su imali male farme.

Potpredsjednik EBRD-a istakao je da nema ograničenja u plasmanu sredstava ove banke u BiH i potvrdio da će ova institucija učestvovati u donatorskoj konferenciji koja treba biti održana u BiH nakon procjena štete, te da će to biti najbolja prilika da se vidi šta su prioriteti i koje konkretne projekte mogu podržati.

Na sastanku je istaknuto da EBRD trenutno finansira 61 projekt u BiH u vrijednosti 985 miliona eura.

Sasatanku je prisustvovao i direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Libor Krkoška, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.