BiH
0

Džombić: U septembru aranžman BiH sa MMF-om

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je da pretpostavlja da će kredibilne politike u BiH biti usaglašene na svim nivoima, te da će BiH već u septembru imati aranžman sa MMF-om.

On je dodao da očekuje da će Vlada RS-a biti upoznata o dokumentima koje premijeri entiteta narednih dana treba da potpišu kada je riječ o vojnoj i državnoj imovini, kako su 13. jula dogovorili lideri sedam stranaka u Banjoj Luci.

"Sve ono što lideri usaglase i dogovore pretpostavljam da će zadužiti entitetske vlade da dalje usaglašavaju i prave akta koja bi mogla ići na usvajanje i očekujem da ćemo dobiti instrukcije", rekao je DŽombić novinarima komentarišući najavu lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije od 13. jula da će u narednih deset dana dva entitetska premijera zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara izaći sa dokumentima koje treba da potpišu vlade i koji treba da idu prema Parlamentarnoj skupštini kada je u pitanju vojna i državna imovina.

Osvrćući se na odluku Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, Džombić je rekao da se sada sve analizira.

"Kada dobijemo odluku napravit ćemo precizne analize kakve ona ima efekte na sve zakone i šta treba preduzeti", dodao je DŽombić.

Džombić je naglasio da je zadovoljan realizacijom projekta zapošljavanja pripravnika, ali da bi volio da je više pripravnika zaposleno u proizvodnim preduzećima, u realnom sektoru, te da je najbitnije da se mladima pruži prilika da dobiju prvo zaposlenje kako bi stekli prva iskustva.

Kada je riječ o planu sječe i snabdijevanje drvoprerađivača, Džombić je rekao da ima informaciju da se dvoprerađivači nikada nisu bolje snabdijevali i da se radi na užurbanom snabdijevanju kako bi se stigao plan, kao i da će vidjeti sa svakim drvoprerađivačem da li je zadovoljan, a ta informacija biće razmatrana i na sjednici Vlade RS-a oko 20. jula.