{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džombić: Do jeseni novi aranžman MMF-a i BiH

F
22.5.2012. u 13:43
9
11
Džombić: Do jeseni novi aranžman MMF-a i BiH
9
Džombić: Do jeseni novi aranžman MMF-a i BiH
Aleksandar Džombić
Premijer RS-a Aleksandar Džombić potvrdio je da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potpuno otvoreni za razgovore o novom stand-by aranžmanu za Bosnu i Hercegovinu, te da smatraju da se on do jeseni može i zaključiti.
On je potvrdio da je, u dogovoru s ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem, te federalnim premijerom Nerminom Nikšićem jučer s delegacijom MMF-a razgovarao o završetku ranijeg aranžmana i mogućnostima za otvaranje novog, kao i makroekonomskim kretanjima.

"Novi aranžman bi najvećim dijelom trebalo da se koristi za restruktuiranje postojeg duga prema MMF-u i nastavak strukturalnih reformi koje su započete u RS i FBiH", kazao je Džombić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Također, smatra da bi novi aranžman s MMF-om, čiji iznos još nije definiran, osigurao dodatnu fiskalnu stabilnost RS-a te je "pripremio za vraćanje privrednog rasta koji je bio prije svjetske ekonomske krize".

Iako se još ne zna iznos novog kredita kod MMF-a za BiH, Džombić tvrdi da bi se on dobio pod uvjetima kao u prethodnom aranžmanu.

"Bitno je da procijenimo sve potrebe za reformama koje treba izvršiti i onda se dogovoriti o iznosu", naveo je entitetski premijer.

Još ranije je rečeno da Republika Srpska ima problem s vraćanjem rata kredita Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 240 miliona maraka koje stižu na naplatu u naredne dvije godine, te spas očekuje kroz refinansiranje tog duga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: