Vlada RS
0

Džombić u Kini razgovarao o proširenju aerodroma u Banjoj Luci i izgradnji u Trebinju

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić trećeg dana radne posjete NR Kini razgovarao je sa predsjednikom korporacije "Dzan Huang“, sestrinskom kompanijom Nacionalnog avio-operatera NR Kine ''Air China'', Zhaom Xiaolongom, o potencijalnim ulaganjima ove kompanije u proširenju Aeodroma Banja Luka, kao i izgradnji aerodroma u Trebinju, saopćeno je iz entitetske vlade.

“Predstavnici kineske korporacije su izrazili interes da uđu u ove projekte sa Vladom RS, te da će konkretizacija ovih razgovora uslijediti u narednih mjesec dana u RS-u”, navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, predsjednik ove kineske kompanije “mišljenja je da Banja Luka, kao najveći administrativni centar u RS, sa dobrom geografskom pozicijom i kvalitetnim projektima, koji bi se realizirali za Aerodrom Banja Luka, ima odličan potencijal da postane jedna od značajnijih evropskih avio destinacija”.

Na kraju posjete Pekingu, delegaciju Vlade RS-a, primio je predsjednik korporacije „China National Electric Engineering Coorporation“ (CNEEC), koja je tamošnji lider u izgradnji hidrocentrala i mostova.

Predsjednik kompanije Zhao Ruolin potvrdio je da će ekspertska ekipa CNEEC-a u toku juna posjetiti Banju Luku i Vladu RS-a, kako bi bile dogovorene aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta "Gornja Drina".