Najaktuelniji projekat
0

Kinezi ispituju tehničke karakteristike autoputa Banja Luka - Doboj

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ponovio je danas, nakon razgovora s direktorom predstavništva kompanije "China Road & Bridge Corporation“ u Srbiji Xueom Tieom Zhuom, da je ta kompanija izrazila interes za izgradnju kompletne mreže autoputeva u RS-u, a posebno, kako je rekao, najaktuelniji projekat Banja Luka - Doboj.

Podsjetivši da je prošle sedmice o tome vodio razgovore u Kini s predstavnicima ove kompanije, Džombić je rekao da je današnji sastanak početak njihovog upoznavanja o tehničkim karakteristikama ovog projekta.

"Nakon toga se očekuje dolazak predstavnika kineske kompanije i njene izvozne banke, a na kraju bi se trebala znati ponuda o načinu finansiranja izgradnje spomenute dionice“, naveo je Džombić na pres-konferenciji nakon sastanka.

Entitetski premijer nije mogao da odgovori da li će ovaj projekat ponovo biti dogovoren neposrednom pogodbom ili će biti raspisan tender na čijoj pripremi je već ranije bila angažirana i Evropska banka za obnovu i razvoju.

Prije desetak dana Džombić je saopćio da je EBRD osigurao 70 miliona eura za izgradnju prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj, od Prnjavora do Doboja, a da bi tender trebalo da bude raspisan do kraja maja.

Danas je entitetski premijer dodao da ostaju otvoreni pregovori i s EBRD-om, a žele da završe pregovore i sa ovom kineskom kompanijom, "kako bi imali sve ponude na stolu i izabrali najpovoljniju ponudu za RS".

Direktor predstavništva kompanije "China Road & Bridge Corporation“ u Srbiji Xue Tie Zhu govorio je o ovoj državnoj kineskoj kompaniji i njenim poslovnim angažmanima, a kada je u pitanju RS, ponovio je da su zainteresirani za putnu infrastrukturu, posebno autoput Banja Luka - Doboj, a u tom poslu "pratila“ bi ih i kineska izvozna banka.