BiH
0

Džombić optužio Bošnjake za "sinhroniziranu blokadu institucija RS-a"

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Za predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandra Džombića očekivana je današnja odluka Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a te očekuje da će do četvrtka novi saziv entitetske vlade održati i prvu sjednicu.

“Odluka je očekivana jer je pravo i pravda na našoj strani”, rekao je Džombić komentirajući odluku Vijeća kojom je odbačen veto Bošnjaka na njegov izbor.

Džombić je na pres-konferenciji optužio delegate Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da su “također znali da će odluka Vijeća biti upravo ovakva te da je zbog toga nejasno zašto su imali tako nekorektnu predstavu u proteklom periodu”.

Nepotrebno je izgubljeno, tvrdi, mjesec dana stvaranjem vakuuma u funkcioniranju novoformirane entitetske vlade.

“U svakom slučaju znat ćemo to cijeniti u budućem periodu”, ustvrdio je on.

Džombić dalje tvrdi da je na sceni “sinhronizirana akcija predstavnika bošnjačkih političara u pokušaju da blokiraju funkcioniranje institucija RS-a, što se ogleda i kroz zahtjev dopredsjedavajućeg Doma naroda državnog paralmenta Sulejmana Tihića kada je u pitanju osporavanje budžeta RS-a”.

Taj zahtjev, Džombić je nazvao “neosnovanim” i “besmislenim”, te dodao da se “postavlja pitanje šta je njegov motiv”.

Neće se, tvrdi, “riješiti problem u Federaciji BiH, blokadama u RS-u”, koje, naveo je, treba da “prestanu”.

Nakon što današnja odluka Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a da nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade bude objavljena u "Službenom glasniku RS-a", bit će izvršena primopredaja i novi sastav izvršne vlasti počinje da radi punim kapacitetom.