|

"Džombić je najbolji izbor!"

"Džombić je najbolji izbor!"
0
S
Razgovarao: Faruk Borić
30.11.2010. u 19:00
9
komentara
0

dijeljenja
"Džombić je najbolji izbor!" Čavić: Jedna priča za građane, druga za vanjsku upotrebu
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić i poslanik u Narodnoj skupštini RS, te bivši predsjednik ovog bh. entiteta u ekskluzivnom razgovoru za naš portal osvrnuo se na sva otvorena pitanja u BiH. Za Sarajevo-x.com Čavić je otvoreno progovorio o formiranju državne vlasti, nesporazumima između partija u RS-u, ali i posljednjim informacijama koje su iz State Departmenta objavljene na sajtu WikiLeaksa.
Kako komenirate izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Danijela Freida, koji je u dokumentima objavljenim na ovom američkom sajtu kazao da mu je tadašnji premijer Milorad Dodik, a sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik 2007. godine rekao da bi podržao plan Martija Ahtisarija za Kosovo?

Ova izjava samo pokazuje princip politike domaćih političara koji, žargonski rečeno “tkaju na dva razboja”. Jedna priča je za strane, a druga za građane BiH. Prema ovom dokumentu, Dodik je bio spreman da prizna nezavisnost Kosova ako to uradi Vijeće bezbijednosti Ujedinjenih naroda. S druge strane, javnost u RS i BiH je stalno slušala drugu priču: kako RS nikada neće proznati nezavisno Kosovo. Na žalost, to je politika koja je trenutno vodi u BiH.

Kako gledate na "nesporazume“ između SNSD-a, konkretno Dušanke Majkić i opozicionog SDS-a, konkretno Mladena Bosića, vezano za delegate u Vijeću naroda RS, odnosno Doma naroda BiH? Majkićeva prijeti da će se sporazum dvije stranke poništiti, Bosić s druge strane tvrdi kako je sve moguće. Možete li procijeniti dalji razvoj događaja?

Nikakvog raskida sporazuma neće biti. Koalicija koju su napravili na nivou BiH, ostavlja jedinu mogućnost: da jedni druge podrže u Domu naroda BiH, što je direktno i rekao i Nebojša Radmanović. Ovdje ostaje samo jedno neriješeno pitanje, a to je da li će PDP dobiti mjesto u Domu naroda BiH.

SDS kao pačići SNSD-a

Zar sumnjate da će SDS u potpunosti prekršiti predizborni dogovor koji je imala sa SRS RS Milanka Mihajlice i PDP-om Mladena Ivanića?

Naravno da se to može desiti i to je sasvim realna opcija. Koliko je meni poznato, Ivanić sada ima samo podršku SDP-a koja mu je nedovoljna. S druge strane, SDS je već predložio dvije liste, odnosno dva kandidata: Ognjena Tadića, a mimo odluke Glavnog odbora stranke naknadno su ubacili i Nemanju Vasića, što znači da su se u potpunosti fokusirali na svoje kandidate, a ne na kandidate svojih dojučerašnjih koalicionih partnera.

Ivanić je izjavio kako je razočaran bivšim koalicionim partnerom, SDS-om koji je dopustio da ga ucijenjuje SNSD. Kako komentirate njegovu izjavu?

Pretpostavljam da ona proizilazi iz mnogo razloga, a jedan od posljednjih je upitnost da li će Ivanić uopšte ući u Dom naroda Parlamenta BiH. Oni su svoju podršku Ivaniću uslovili podrškom PDP-a Mihajlici za Vijeće naroda RS. To naravno otvara problem unutarpartijskih odnosa u PDP, jer Ivanić i sam ima dovoljno pretendenata za Vijeće naroda.

Vi ste i ranije najavljivali mogućnost da SDS izda koalicione partnere…

Jesam, kada sam vidio da ne pristaju na naš uslov da se postizborna koalicija ni pod kojim uslovima ne sklapa sa SNSD-om. SDS je u strvari izigrao oba koaliciona partnera i PDP i SRS. Najsmješnije je i tragikomično što to vide i Ivanić i Mihajlica, ali ne reaguju. Ivanić u nadi da će ga SDS podržati u Domu naroda, a Mihajlica očekuje podršku PDP-a.

Pa kako sada kao bivši predsjednik SDS-a vidite ovu partiju u naredne četiri godine?

To je najbolje opisao jedan visoki funkcioner SNSD-a u Sarajevu u razgovoru sa jednim visokopozicioniranim bošnjačkim političarem. On je rekao “nije to SDS koji su vodili Kalinić i Čavić. Ovi sada hodaju kao pačići kuda im mi kažemo da idu”.

Kako ocjenjujete imenovanje bivšeg ministra finansija Aleksandra Džombića za mandatara za sastav nove vlade?

Mi kao opozicija smo prezadovoljni njegovim izborima. To je osoba koja je u posljednje četiri godine uspjela da napravi budžetski deficit od 400 miliona maraka, kao ministar finansija već tri godine projektuje skoro identičan budžet, zaposlio je više od 200 radnika u Ministarsvo finansija RS, što je više nego što ima britansko Ministarstvo finansija, a o upravljanju sredstvima IRB-a RS i megalomanskim projektima čiji je zečetnik bio da ne govorimo… On je idealan izbor jedino za opoziciju.

Političko neiskustvo i slijepa poslušnost

Postoji li mogućnost da pored takvog Džombića dođe do ujedinjenja vlasti, koja bi u naredne četiri godine mogla biti koncentrisana kod Džombićevog partijskog šefa i aktuelnog predsjednika SNSD-a i RS Milorada Dodika?

Džombića, po onome šta ja vidim karakterišu dvije osobine: političko neiskustvo i slijepa poslušnost prema Dodiku. Takođe ga smatram licemjernim i poprilično sujetnim. Prvi problem će mu predstavljati opozicija, koja pod uslovom da dobro radi svoj posao, može stvoriti uslove za pad SNSD-a upravo preko Džombića. Drugi problem je što mu u vladi kao ministar zdravstva ostaje Ranko Škrbić, a na dužnost ministra finansija Zoran Tegeltija. Obojica su politički jači u SNSD-u od Džombića i teško će moći da ih drži pod kontrolom u novoj vladi. I sam Dodik je rekao da će se politika voditi u Kabinetu predsjednika, a ekonomija u vladi. Ako se događaji budu odvijali onako kako ja pretpostavljam, Džombić će svako malo ići kod Dodika da traži pomoć. Time će se i ekonomija i politika preseliti u Kabinet predsjednika RS.

Vjerujete li da se značajnije političke partije u BiH mogu usaglasiti barem oko pitanja pristupanja Evropskoj uniji?

Pretpostavljam da je to jedina stvar oko koje se sve partije mogu dogovoriti. Prema stavovima stranaka, svi su za pristupanje EU. Naravno, uvijek se može pojaviti pitanje zloupotrebe ovog pitanja u dnevno-političke svrhe.

Moguć rast nacionalizma

Trenutno su u BiH formirane tri jake političko- nacionalne skupine. Prva je i najveća ona SDA- SDP, druga SDS- SNSD, a treća HDZ BiH- HDZ 1990. Vjerujem da će svaka od njih vući na svoju stranu, ali mi se čini da Zlatko Lagumdžija neće prihvatiti ulogu “crvenog Silajdžića”. Zato me ne bi iznenadilo da se i povuku iz vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...