"Spreman na dogovor"
1

Džombić: Isplatit ćemo plaće ako odmah stane štrajk u pravosuđu

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić rekao je danas u razgovoru s predstavnicima Sindikata pravosuđa da je "spreman na dogovor", da plaće svim radnicima koji su u štrajku budu isplaćene u punom iznosu, samo u slučaju da odmah obustave štrajk.

Štrajk dijela radnika u pravosuđu RS-a počeo je još 21. januara i to zbog odluke Vlade RS-a da im dodatno umanji plaće u ovoj godini, što s ranijim umanjenjem iznosi ukupno 20 posto.

Entitetski premijer je nakon današnjeg sastanka sa sindikalcima iz ove oblasti rekao da onima koji štrajkuju plaće neće biti isplaćene, a onima koji su uključeni u minimum procesa rada plaće će biti umanjene, što je u skladu s zakonom, saopćeno je iz entitetske vlade.

Predstavnici Sindikata pravosuđa su rekli da će odluku o tome donijeti na sjednici organa Sindikata u srijedu, 13.februara.

Džombić je podsjetio predstavnike Sindikata na ponudu, od 20. januara, da je spreman da u narednih šest mjeseci, na osnovu analize prihoda, razmotri mogućnost vraćanja plaća na nivo prije ovogodišnjeg smanjenja.

Sindikat to tada nije prihvatio.

Međutim, uprkos tom odbijanju, Vlada RS, ističe premijer, nastavit će da radi prema zacrtanim ciljevima, odnosno da "ulaže sve napore i da dodatnim analizama“, u skladu sa fiskalnim kapacitetom, sve vrijeme radi na tome da plaće radnika u javnoj upravi budu postepeno vraćene, i to vodeći računa o najugroženijim kategorijama kao prioritetu.

Zanimljivo je i da je Džombić naglasio da ovo nije početak pregovora, kako su to u javnosti predstavili pojedini predstavnici ovog sindikata, dodajući da je u prethodnom periodu održano više sastanaka i pregovora između resornog ministarstva i predstavnika sindikata, kako je to zakonom i predviđeno.

Entitetski premijer je rekao da je zbog obračuna plaća, za period štrajka, veoma važno da podaci o broju radnika koji su u štrajku budu usaglašeni između poslodavaca i Sindikata, jer se ne smije desiti, ističe, da plaća „ne bude isplaćena onima koji su radili, odnosno onima koji nisu bili u štrajku“.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović na današnjem sastanku je zatražio da radnicima koji su u štrajku ipak budu isplaćene pune plaće, pozivajući se na mogućnost koju ostavlja član 16. Zakona o štrajku, a kojim je, između ostalog, predviđeno da radnici u vrijeme štrajka ne primaju plaću, osim ako se drugačije ne dogovore s poslodavcem.

Četiri sedmice štrajka u pravosuđu RS-a, po upozorenjima sindikalaca, mogu izazvati posljedice za pravosudni sistem, ali i za cijelu RS, koja bi sa nagomilanim sudskim predmetima mogla biti dovedena u vrlo tešku situaciju.