BiH
562

Dževad Topić Topa: Da nije bilo otpora 2. maja 1992. godine mi bi danas bili porobljena zemlja

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Delegacija Kantona Sarajevo danas je na šehidskom mezarju Kovači položila cvijeće i odala počast svim nastradalim šehidima tokom rata, prisjećajući se 2. maja 1992. godine, kada je agresorska vojska JNA krenula u osvajanje glavnog grada BiH, i kada je pružen ključni otpor.

Svi su saglasni da je 2. maj jedan od najvažnijih trenutaka u odbrani Sarajeva, te da tada nisu odbranjene ključne državne institucije vjerovatno bi i tok rata bio drugačiji.

"Hrabrost momaka u patikama koji su se oduprli trećoj vojnoj sili u Evropi ne smije se zaboraviti. Veliku zahvalnost dugijemo svim borcima", kazao je kratko Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Jedan od direktnih učesnika borbi u Sarajevu 02. maja 1992. godine Dževad Topić Topa istakao je zadovoljstvo i ponos odnosom tada golorukih boraca prema agresorima i vojnoj moći kakvu je imala JNA.

"Ovo je najznačajniji dan ili jedan od najznačajnijih dana u historiji naše zemlje, jer da nije bilo otpora 2.maja 1992. godine mi bi danas bili porobljena zemlja. To svi političari moraju da znaju. Dali smo im zemlju u ruke, a vidite kako nam vraćaju", kazao je Topić.

On je dodao da su pripadnici JNA, a posebni tzv. Niški specijalci izazivali neku reakciju pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH, uvlačenjem civila u transportere koje su tukli i slično.

"Prvog maja mi smo imali sastanak gdje nam je rečeno da ne napadamo JNA, ali ja sam tada rekao ako pređu most kod restorana 'Dva ribara' da ćemo napasti, i tako je i bilo", istakao je Topić.

On je naglasio da je naročito žalosno što veliki broj građana, koji su tih ključnih dana imali važnu ulogu u odbrani Sarajeva, kasnije nisu odlikovani nikakvim priznanjem.

U Starom Gradu 2. maja poginulo osam ljudi u borbama protiv agresorske vojske.