Komentari (514)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
jahicu pusti đikane, hvala na ovom rijecniku!
bosanski jezik samo postoji u bolesnim bošnjačkim glavama
Lik je stavio i balija i balinkura, nije samo po Đikanima opleo, ali moram se usprotivit takvoj praksi u skolskim rjecnicima.
PRIKAŽI ODGOVORE (18)
Četnikuše, Prahne li vam pođahkad čune na sabahu...???? Tako se završava sva diskusija o bosanskom ....
Mudro zboris za vlahinjice :)
Ako vas rječnik nauči šta je Č a šta Ć, biČe koristi...:))))
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Bosanski jezik je jezik i to je jezik koji se govorio i govori se u Bosni i Hercegovini i šire i . Tim jezikom je govorio običan bosansko-hercegovački narod, govorili su njime bosanski kraljevi i kraljice kao i stanovnici teritorija koji su ušli u sastav Kraljevine Bosne. Vi Srbi, Hrvati i Crnogorci kojima smeta naziv jezika "bosanski" prestanite više s tim jer mi Bošnjaci uopće ne negiramo postojanje vaših jezika. Za mene je i crnogorski jezik jezik čije postojanje negiraju najviše vi Srbi.
Čast izuzecima, poštenom narodu, jer uvijek ima onih koji poštuju drugog i drugačije.
Do skoro nije imao ni naciju, prije tri dana dobili rijecnik, kojim su jezikom pisali i pricali do tada. Zapitajte se.
E crne Akademske zajednice. Sve neki hibridni akademici, ko je ovoliko bio besposlen da ovakve napravi. Jadna drzava bez svog jezika. Ni drzave ni jezika. Svabija zakon.
Jahiću Bošnjačino,volim te ko brata.
Evo nešto iz bosnskog :ĐE BA ZAPELO JARANE MOJ DOBRI !?
oooo kolega kako je
Ne kontam jarane karanđoloz gdje pogriješih što ba minus,,, opusti se ko na šlaufu :)
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
a hercegovacki a crnski a gorski
U školskom rečniku autora Dževada Jahića reč „đikan“ tumači se kao „seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porekla koji je genetski četnik“. Kao primer se navodi rečenica: "Poklaše nas đikani". Tumačenje reči „balvangrad“ pežorativno je predstavljeno za naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice, a pridev „balvangradski“ koristi se za mentalitet. Tako se opisuje kao „sirov, dinarski, uglavnom onaj pravoslavni ruralni u Bosni“, a kao primer podrugljivog korišćenja navode se primeri „balvangradski intelektualci“ ili „balvangradska revolucija“, uz dodatak u zagradi - Karadžići, Ostojići, Mladići i slično.
rečniku nema reči „ustaša“, a „četnik“ nije predstavljen kao pripadnik pokreta već „srpske vojske koja je kroz historiju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom“, a „četnikuša“ je „pripadnica srpske vojske“, ali i „Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti“. Dok je u Rečniku srpskog jezika reč „džihad“ predstavljena kao islamski verski rat protiv muslimana, u Školskom rječniku bosanskog jezika to je „rat za odbranu vere“. Za Aladžu, džamiju u Foči, autor za primer daje rečenicu: „Vrhunac četničkoga divljaštva i katunskoga primitivizma je rušenje Aladže u Foči.“ Za reč „granatirati“ primer je rečenica: „Četnici su granatirali čitavu Bosnu, mučki, zločinački, da tome zločinu nema premca u novijoj istoriji“, a primer za reč klati je „četnici kolju“.
Misli m ovo je stvarno sramotno na ovakav nacin se obracati jednom narodu...
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
laHko je BIDNT merahmetli Čoek...ali bosanski jezik ne postoji..trenutno se izmišljaVa ali hajde neka igara za HAJVANE...evo koristiH neke Bošnjačke rijeći ajd bolan
ne govorim srpski...i kaže se EVO KORISTIM ili gledam...glupane zaostali
Jahicu, rasplamsao si nacionalni ponos bosnjaka medjutim istovremeno u meni ubio svaku zelju da jezik koji govorim zovem bosanskim jer u mom jeziku djikan nema znacenje koje mu ti dajes. S obzirom da si ti lingvista i da ti propisujes sta je sta u jeziku smatraj od danas da imas jednog manje koji govori tvojim bosanskim. Sramota i za tebe i za sve ove koji plamte od ponosa ispod.
ponos? :D blago vama...kada se poturica ponosi... jbt
Cuj buraz meni je zao sto meni repliciras, malo brlja udarila u glavu. Prvo mi je zao sto ljude nazivas poturicama jer je to bas onako seljacki od tebe, a drugo zao mi sto mene trpas u taj kos jer ja toga svega vidio nisam. U svakom slucaju Banja Luka je jedan divan grad u kome sam jako cesto pa mi zao i treci put sto eto takvi majmuni kao ti tako lijep grad dozivljavaju svojom prestonicom. Jebiga, a mozda si i negdje kod Kalinovika, bilo bi to dobro jer bi onda tvoje ponasanje moglo da se uzme i kao normalno.
Prosto je nevjerovatno koliko su narodi Zapadnog Balkana oskudni inteligencijom. Svi se prepiru ciji je jezik stariji, ciji je temelj svih drugih. Kao sto bi jedan moj profesor rekao, parafraziracu ga, savrseno razumijem ljude u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici... Nevjerovatna istina, a ko je pametan zna sta to znaci. Isto tako, krajnje je odvratno da neko osporava drugome da jezik kojim govori naziva kako zeli... Cudno je da mi Balkanci ne razumijemo demokratiju koja je nastala na Balkanu...
gdje je nacionalni ponos velik pamet je kratka
Riječnik koji Bosansko-Hrecegovačkih narode brani od Đikana.
Nek mi samo gospoda bosnjaci pokazu neku knjigu napisanu na tom bosanskom pre 19 veka. Kako je izgledao taj jezik, kada je uradjena reforma i ko je uradio. Onda nek mi neko odgovori zasto je Stjepan/Stefan II Kotromanica u svojoj povelji dubrovcanima pisao da salje povelju napisanu na srpskom jeziku i latinskom jeziku. Najbolji dokaz koji se jezik govorio u 14 veku u Bosni. https://bs.wikipedia.org/wiki/Stjepan_II_Kotromanić#/media/File:Text_of_a_charter_of_Stephen_II,_Ban_of_Bosnia.png
Što si bolan bolestan od mržnje, to je isto kao da bih ja sad rekao Srbija nikad nije bila prvak svijeta u košarci. A svi znamo da jeste,lagao bih i sebe i druge. Upravo to ti radis. Kad već koristiš wikipediu ukucaj prvi rjecnik bosanskog jezika i prvi rjecnik srpskog jezika, vidjet ćeš razliku od 200 godina. I mislim da će ti biti jasno koliko je tvoja bolest uzela maha. Zao mi je,ali tebi nema pomoći, najgore su unutrašnje tegobe.
max mad Koji recnik bosanskom druze moj, nemojte lagati ljude okolo bez potrebe. Daj mi unutrasnjost tog recnika. Oces da ti ja dam, samo nece ti puno znaciti jer je napisan na arebici. Oces da ti postavim na stotine linkova o postojanju srpskog, ti menin neces moci ni jedan o postojanju bosanskog bez reference.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ko je opet pustio vlaske karpatske lunatike sa lanca?
Mahati zastavom ljiljana koja je dugi stotina godina na ovom podrucju kao i sto je Bosanski jezik,,,to dvoje su veliki zlocini,,Bgm ja ponosan na Bosanski jezik sto je najljepsi u opisu svega i svacega,sto ni sa jednim drugim jezikom nemozes,,cujem neko od komsija uvodi novu rjec u rjecnik ODOKATIVNO,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
...općina?
Šta je sa općinom
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
postoji li gdje download link?