BiH
37

Dženaza u Srebrenici: Tabuti očeva i sinova u Visokom čekaju na posljednji ispraćaj

Piše: E. Gorinjac
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Gradska groblja Visoko mjesto su odakle će i ove godine krenuti tužna kolona sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici. Do kolektivne dženaze u Potočarima ostalo je još deset dana.

Ovog 11. jula smiraj će naći 174 žrtave. Među njima je i najmlađi Senad Beganović. Kada je ubijen imao je 15 godina. Hurem Begović (1916. godine) najstarija je žrtva kojoj će ove godine biti klanjana dženaza. Tabuti s njihovim posmrtnim ostacima su spremni i nalaze se u mrtvačnici u Visokom.

Porodica, prijatelji i brojni drugi koji dođu u Srebrenicu ove godine će klanjati dženazu i trojici braće Delić, Dahmi, Hamdiji i Sulji. Porodica Halilović posljednji put će se oprostiti od Džemala i njegove dvojice sinova Džemira i Islama. Njihovi tabuti su već spremni za ukop i poredani jedani kraj drugih.

Selmana Osmanovića i njegovu dvojicu sinova Jakuba i Muju zadesila je ista sudbina, sva trojica su ubijeni u srebreničkom paklu i istog dana će zajedno biti zakopani u Potočarima.

U Potočarima će ove godine biti zakopani i braća Safet i Sadet Suljić, Amir i Asim Mujić, Samir i Nermin Selimović, Mirzet i Izet Salihović, Omer i Refik Salkić...

"Ovdje u Visokom su trenutno 124 identifikovana tijela koja su dopremljena iz Komemorativnog centra iz Tuzle. Ovdje se pripremaju za ukup. Svako tijelo, odnosno tabut ovdje ima oznaku pod kojom se vodi, a tijela su uglavnom spajana iz više grobnica", kazao je za Klix.ba Sabahudin Ćosović, uposlenik Gradskih grobalja Visoko.

Svaki tabut će imati ploču na kojoj je ugravirano ime žrtve, mjesto gdje su posmrtni ostaci pronađeni te slična obilježja. Ćosović nam objašnjava kako ta oznaka, između ostalog, služi i za to da bi mogla i za nekoliko godina ukoliko se mezari budu otkopavali iz bilo kakvih potreba, dati određene bitne podatke o žrtvi.

"Te pločice se izrađuju ovdje kod nas, kao i one koje se stavljaju na bašluke. Postoji mašina koja to automatski ispisuje, kompjuterski program je napravljen tako da se sve sam radi", objašnjava nam Ćosović.

Neke od žrtava ove godine će biti ukopani pored svojih srodnika koji su sahranjeni ranije, tako da je u Memorijalnom centru u Potočarima ostavljeno mjesto za njih, objašnjava Ćosović našoj novinarskoj ekipi dok pokazuje mapu mezarja.

Danas su i u Potočarima počele pripreme za ukop srebreničkih žrtava, počela su iskopavanja mezara i ostale aktivnosti kako bi sve bilo spremno za dženazu 11. jula.

Kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava i ovog će 9. jula u 10 sati krenuti iz Visokog prema Potočarima. Vozila s tabutima će se od Visokog kretati kroz Vogošću, gdje će se kratko zadržati, a zatim će kao i prethodnih godina stići u Sarajevo i proći kroz ulice Alipašina, Titova, Mula Mustafe Bašeskije i Telali te će se kratko zadržati ispred zgrade predsjedništva BiH, kao i prethodinih godina. Kolona će se nakon izlaska iz Sarajeva kretati kroz Lepešnicu, Sokolac, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu.