Osmogodišnja enigma
111

Dženan Memić - Slučaj u kojem je čovjek priznao ubistvo pa se pitao ko ga je izvršio

A. L.
Foto: A. L. / Klix.ba
Foto: A. L. / Klix.ba
Na današnji dan 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži mladić Dženan Memić zadobio je povrede od kojih je sedam dana kasnije preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. U ovom tekstu navest ćemo hronologiju događaja nakon kobne noći.
Kako je Dženan zadobio povrede i od koga, do dan danas nije utvrđeno. Tri puta su se za ovaj slučaj pred sudom našli otac i sin Bekrija i Ljubo Seferović, ali svaku put su oslobođeni - dva puta pred Kantonalnim i jednom pred Vrhovnim sudom Federacije.

Potezi Ljube Seferovića i njegove nevjenčane supruge - enigma koja ostaje do danas

Ljubo Seferović je tada, u toku istrage Tužilaštva KS, priznao krivicu. Isti taj Ljubo Seferović kasnije je na suđenje došao s parolom "Alisa, ko je ubio Dženana"?! Kako je došlo do obrta, nikad nije ustanovljeno.

Njegova nevjenčana supruga Vasvija Sejdović tokom istrage također je priznala da je Ljubo udario pješake.

"Brza vožnja... Nije pazio, ništa nije pazio bože me oprosti...", ispričala je Sejdović tokom rekonstrukcije u Velikoj aleji i jasno rekla da je Ljubo udario mladića.

Opisujući šta je bilo oštećeno na kombiju kojim je navodno te noći njen nevjenčani suprug, pokazivala je rukama na blatobran, karambolku, far, šoferšajbu i retrovizor.

Iako je to sve uredno ispričala tokom rekonstrukcije za koju postoji i videozapis, Sejdović na Sudu nije bila toliko sigurna, odnosno nije uopšte mogla da se sjeti šta je pričala.

Kad joj je tužilac prezentovao tokom suđenja šta je rekla u istrazi, ona je rekla da je "u stresu" i da se "ne sjeća šta je govorila".

"Šta si ti mene pitao, ja nemam pojma", rekla je Sejdović tužiocu Merisu Ćati.

Na istom suđenju je rekla da je Ljubo udario u ogradu kod Bekrije i da je potom vzio kroz Veliku aleju, ali da pješaci nisu bili na cesti. Rekla je i to da je čula kako kombi udara u kontejner. Rekla je Vijeću i to da nikome nije rekla da je Ljubo udario pješake iako je tokom iskaza u Tužilaštvu rekla kako je to prenijela Ani Rizvanović.

Osuđeni Alisa Mutap i Hasan Dupovac, ali ne i Alisin otac, policajac i recepcioner

Od 2016. godine do danas, u periodu od 2021. do 2023.) pred Sudom i to državnim vođeno je suđenje i za prikrivanje dokaza i načina na koje je Dženan stradao, a sve nakon što su Seferovići oslobođeni krivice kad je postalo i definitivno jasno da mladić nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Za prikrivanje dokaza optuženi su bili Zijad Mutap, otac djevojke koja je s Dženanom bila u Aleji kobne noći, sama djevojka Alisa Mutap Ramić, tadašnji šef u MUP KS za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, policijski službenik Josip Barić i recepcioner u hotelu Crystal Muamer Ožegović. Prvostepenom presudom svi su oslobođeni, ali drugostepenom su zatvorske kazne dobili Alisa Mutap i Hasan Dupovac. Oni su se žalili trećestepenom vijeću koje bi uskoro trebalo odgovoriti na žalbe.

Tvrdnje Tužilaštva u ovom postupku bile su da je Zijad Mutap bio prvi na mjestu događaja nakon što se sve desilo, da je vodio dnevnik od noći stradanja, da njegova kćerka Alisa nije nikad imala amneziju i da zna tačno šta se desilo, da je Dupovac fingirao dokaze da sve djeluje kao da je bila nesreća, da je Barić namjerno propustio ispred KCUS-a izuzeti Alisinu krvavu majicu i da je Ožegović namjerno izbrisao sike s hotela Crystal iz noći stradanja.

Snimci bi bili vrlo korisni, ali su nestali

Jedan od ključnih dokaza u ovom predmetu su snimci s hotela Crystal - ali snimaka nema. Dva policijska službenika krajem radne sedmice došli su u hotel i vidjeli snimke iz kobne noći, ali ih nisu izuzeli jer tog dana u hotelu nije bilo radnika koji je zadužen za video nadzor. Kad su kasnije vratili, nestalo je struje. Iz hotela od tada tvrde da je presječen kabal tokom rekonstrukcije hotela, da je zbog toga nestalo struje i da su zbog toga snimci nestali. Tužilaštvo tvrdi da ih je Ožegović namjerno izbrisao. Ožegović je oslobođen jer je Vijeće smaralo da Tužilaštvo nije dokazalo koji bi bio motiv Ožegovića da namjerno izbriše snimke i da on nije bio jedini koji je imao pristup računaru i samim tim nije bio jedini koji ih je mogao izbrisati.

Vezano za snimke, porodica Memić tvrdi kako se na snimcima ne vidi mjesto događaja već da je to vrlo bitan dokaz zato što se na njemu vidi ko prolazi pored hotela i ko ulazi u hotel. Muriz Memić je jedne prilike rekao da se na snimku vidi kako odmah poslije događaja pored hotela velikom brzinom u automobilu prolazi Zijad Mutap. Posebno bi zanimljivo bilo znati na kloja lica Memić misli kada kaže da se na snimku vidi "ko ulazi u hotel".

Vrlo koristan bi bio i snimak s kuće Šerifa Konjevića, ali ni njega nema. Kako je Vijeće reklo u drugostepenoj presudi, snimke je bez naloga uzeo Dupovac nakon nesreće, pohranio na USB i odnio na njemu poznatu lokaciju.

Treba reći i to da postoji snimak s džamije u Lužanima, nedaleko od mjesta događaja, na kojem se vidi kako u automobilu prema Velikoj aleji idu Dženan i Alisa. Tek sat i pol kasnije pozvana je hitna pomoć, a porodica Memić tvrdi da je sve to vrijeme Dženan zapravo ležao u lokvi krvi dok su oni koji su ga napali i saučesnici u prikviranju dokaza "namještali" mjesto događaja pokušavajući sve pripisati saobraćajnoj nesreći.

Zato otac stradalog mladića kaže da bi Dženan vjerovatno preživio da je hitna pomoć odmah pozvana, ali pošto je dosta iskrvario u tih sat ili sat i pol vremena to je vjerovatno presudilo da na kraju podlegne povredama.

Istraga za ubistvo

U međuvremenu, u toku je istraga za ubistvo koju provodi Tužilaštvo BiH koje je u međuvremenu preuzelo predmet od Tužilaštva KS. U toku istrage suspendovana je sutkinja Suda BiH Dalida Burzić koja je u vrijeme Dženanovog stradanja bila glavna kantonalna tužiteljica. Prema tvrdnjama Dženanovog oca Muriza ona je njemu i advokatu porodice Memić Ifetu Feragetu rekla poslije Dženanovog stradanja da "on njega nije htio ubiti", a na pitanje "ko" rekla je "to vam ne mogu reći".

Treba reći i to da Alisa Mutap nikad nije saslušana u Tužilaštvu povodom ovog događaja, a Muriz Memić i Ifet Feraget kažu da su istog dana pitali Dalidu Burzić da li je Alisa saslušana, a da im je ona odgovorila "obavla sam s njom informativni razgovor", na šta joj je Feraget rekao da u Tužilaštvu nema informativnih razgovora.

Kako se brani Alisa Mutap

Još jedan važan detalj u cijelom procesu je odbrana Alise Mutap. Ona se od početka događaja brani time da ima amneziju i da se ničega ne sjeća. Porodica Memić, ipak, tvrdi da ona nema amneziju i da to tvrdi kako bi zaštitila ubicu.

"Ona zna koga i zašto štiti", rekao je Muriz Memić u više navrata.

Alisina tvrdnja o amneziji "pala" je pred Sudom BiH u drugostepenoj presudi kada je svjedočio doktor Kemal Dizdarević kojem nije dozvoljeno svjedočenje u prvostepenom postupku. Dizdarević je rekao kako Alisa od zabijenih povreda kobne noći nije mogla imati amneziju. Zato je Alisa i dobila kasnije zatvorsku kaznu jer je Sudsko vijeće u obrazloženju navelo kako su njoj poznate okolnosti pod kojima je stradao Dženan, ali da to nije željela reći "stvarajući privid da se ne sjeća konkretnog događaja".

Iako su Alisa Mutap i Hasan Dupovac optuženi, predmet ni blizu nije rješen jer se tek očeuje optužnica za ubistvo nakon koje bi se pred Sudom trebale naći ubice i eventualni nalogodavac ali i suci, tužioci i vještaci koji su sve zataškavali.