Drugostepena odluka
35

Pročitajte oslobađajući dio presude u predmetu Zijad Mutap i drugi

S. M.
Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić, Muamer Ožegović oslobođeni su od optužbe da su u periodu od 8.2.2016. godine pa nadalje zajedno sa drugim licima pristupili grupi za organizovani kriminal.
Optuženi su oslobođeni optužbi da su bili dio grupe formirane od Zijada Mutapa i drugih, a koja grupa je organizovana radi prikrivanja dokaza.

Sud smatra da nije dokazano da su optuženi počinili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

"Apelaciono vijeće nalazi da navedeno krivično djelo nije dokazano. Naime, za postojenje ovog krivičnog djela bilo je potrebno prije svega opisati elemente djela u optužnici, pa je potom trebalo dokazati postojanje grupe za organizovani kriminal, odnosno grupe od najmanje tri osobe, koja postoji neko vrijeme, djelujući u cilju učinjenja jednog ili više krivičnih djela. Tužilaštvo svoju tvrdnju u odlučujućem dijelu temelji na dnevniku optuženog Zijada Mutapa koji osim što je neoubičajna pojava ne sadrži ništa inkrimirajuće. Iz istog se vidi zainteresovanost optuženoga za istragu te da i sam preduzima određene radnje u cilju prikupljanja dokaza. Međutim, njegovo postupanje ne konstituiše elemente bilo kojeg krivičnog djela", rekao je predsjedavajući.

S tim u vezi Sud smatra da nije realno očekivati da je Zijad Mutap, po saznanju da mu je kćerka povrijeđena, i dolaska na mjesto događa, mogao ad hoc, spontano, organizovati grupu u cilju ometanja istrage kako se ne bi saznalo ko je počinitelj djela i na koji način je isto izvršeno.

"Stoga, ovo vijeće nalazi da grupa za organizovani kriminal, nasuprot tvrdnjama tužioca, nije mogla nastati spontano radi neposrednog, predstojećeg, učinjenja krivičnog djela. Isto tako, saoptuženi nisu mogli postati članovi takve grupe niti se iz opisa može utvrditi da postoji njihova svijest i volja da čine krivična djela kao članovi grupe za organizovani kriminal", navodi Sud.

Međutim, zbog pojedinačnih radnji Alise Ramić i Hasana Dupovca Apelaciono vijeće nalazi ostvarene elemente određenih krivičnih djela.

"Apelaciono vijeće je u tački jedan optuženu Alisu Ramić oslobodilo, ne samo za pripadnost grupi za organizovani kriminal nego i za krivična djela pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela s obzirom da je u predmetnoj optužnici nedostajao činjenični opis radnji izvršenja optužene za navedena krivična djela odnosno nisu opisani svi bitni elementi krivičnih djela niti je tužilaštvo iste dokazalo s obzirom da je fokus tužioca kako u prvostepenom postupku tako i pred apelacionim vijećem bilo dokazivanje krivičnog djela davanja lažnog iskaza", kazao je sudija.

U oslobađajućem dijelu presude Zijadu Mutapu se navodi da iako je sa Hasanom Dupovcem sarađivao na tome da dođu do zelenog vozila Renault Clio njegove radnje i doprinos ne ukazuju da je kao građanin imao svojstva koja su potrebna za izvršavanje datog krivičnog djela.

"U pogledu druga dva krivična djela koja se stavljaju na teret, pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja Vijeće nalazi da u činjeničnom supratu optužnice nisu navedene činjenice i okolnosti iz kojih bi se mogle izvući dokazi o krivnji optuženog", navodi se.

Dupovac je oslobođen i zato što Tužilaštvo nije dokazalo da je on bacio plavu kovertu sa komadićima stakla u kantu za smeće.

Apelaciono vijeće nije našlo ni da je Josip Barić postupio protivzakonito kada je od Alise Mutap kao jedinog svjedoka događaja pokušao da dobije informaciju o događaju bitne za rasvjetljavanje kriivičnog djela jer je učinio službenu zabilješku u skladu sa zakonom i pravilima struke.

Nije sporno ni izuzimanje odjeće i džempera/majice Alise Ramić jer iz dokaza ne proizilazi da je Barić prekoračio svoja ovlaštenja.

"Forenzičko ispitivanje je pokazalo da je krv pronađena na licu mjesta upoređena sa izuzetom krvi nastradalog Dženana Memića i optužene Alise Mutap pripadala upravo njima sa odsustvom tragova krvi treće osobe", naveo je Sud.

Za Muamera Ožegovića se navodi da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze da je on lično obrisao snimke sa hotela Crystal jer je isti postojao i kada su dolazili policijski službenici.