{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džakula suspendovao četiri carinika

5.4.2013. u 11:32
0
0
Džakula suspendovao četiri carinika
0
Džakula suspendovao četiri carinika
Miro Džakula
Direktor Uprava za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula suspendovao je sa dužnosti četiri carinska službenika zbog određivanja mjere pritvora i potvrđivanja optužnice pred Sudom BiH.
Nakon što je Sud BiH po okončanju akcije Panama odredio jednomjesečni pritvor za tri carinska službenika koja su privedean u akciji, Džakula je donio rješenje o suspenziji sa dužnosti za A. A., Z. G. i S. J.. Ovi carinski službenici sumnjiče se da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo nesavjestan rad u službi, tako što su, u svojstvu ovlaštenih službenika UIO, u nekoliko navrata svjesno propustili da izvrše svoju službenu dužnost - detaljan fizički pregled prijavljene robe za carinjenje, time postupajući suprotno Odluci o provedbenim propisima Zakona o carinskoj politici BiH i Instrukciji o postupku određivanja kriterija selektiviteta i dostavljanja informacija za potrebe analize rizika UIO BiH, stoji u saopćenju UIO.

U skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO Džakula donio je i rješenje o suspeniziji sa dužnosti za carinskog službenika M. Ć., protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Predrag Ilić i drugi, zbog sumnje da je učestvovao u krivičnom djelu organizovanja grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene akcizne robe.

"U nastojanju da se rad svih zaposlenih u UIO podigne na jedan viši nivo, u potpunosti stavi u zakonske okvire, te uskladi sa Kodeksom ponašanja zaposlenih u UIO, Džakula je od dolaska na čelo Uprave pokrenuo je više od 200 disciplinskih postupaka, a disciplinska komisija UIO do danas je za 12 službenika Uprave već izrekla mjeru prestanka radnog odnosa u UIO zbog utvrđene teže povrede službene dužnosti. Donošenje rješenja o suspenziji sa dužnosti za četiri službenika UIO još je jedna jasna poruka svim zaposlenim u Upravi da će se sa disciplinskom prijavom susresti svaki službenik koji postupa suprotno zakonskim propisima. Zato pozivamo sve poreske obveznike i građana BiH da prijave svaki oblik nezakonitog ponašanja carinskih službenika ili poreskih inspektora UIO. Prijave su mogu podnijeti u pisanoj formi ili na otvorenu liniju čiji je broj 080 02 06 07, a svi pozivi su besplatni i anonimni", saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: