Nezakonit uvoz kafe
179

FOTO+VIDEO / Uhapšeno 13 bh. carinika, kafu pri uvozu deklarisali kao soju ili glinu

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
U današnjoj zajedničkoj akciji SIPA-e i Uprave za inditrektno oporezivanje BiH na informativni razgovor je privedeno 13 carinika zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitom uvozu kafe u Bosnu i Hercegovinu.

Preko carinskim ispostava Bosanska Gradiška i Bihać uvezeno je 138 šlepera kafe, koja je prilikom uvoznog carinjenja lažno deklarisana kao soja ili glina, a sve u cilju izbjegavanja plaćanja zakonom predviđenih uvoznih dažbina.

Foto: SIPA
Foto: SIPA
Kad je u pitanju uvoz kafe u BiH, pored carine i PDV-a, plaća se i akciza i to 1,5 KM po kilogramu za sirovu kafu i 3 KM po kilogramu za prženu kafu. Postoji osnova sumnje da je na ovaj način budžet BiH oštećen za oko 30 miliona KM.

"Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula je, neovisno o postupku koji vodi Tužilaštvo BiH, preduzeo radnje za pokretanje disciplinskih postupaka protiv ovih carinskih službenika. Podsjećamo, od dolaska na čelo UIO, Džaluka je pokrenuo više od 200 disciplinskih postupaka, a disciplinska komisija UIO do danas je za 12 službenika Uprave već izrekla mjeru prestanka radnog odnosa u UIO zbog utvrđene teže povrede službene dužnosti", saopćeno je iz UIO BiH.