BiH
0

Predložen pritvor za tri radnika UIO BiH

SRNA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za tri službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, osumnjičena za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je za osobe čiji su inicijali Z. G, S. J te državljanina BiH i Srbije A. A, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičene su 27. marta uhapsili policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH nakon čega su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja koja navedene osobe dovodi u vezu sa organizovanom grupom osumnjičenog Roberta Dune i drugih, čiji se pripadnici terete za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, vezano za carinske prevare, poreske utaje i pranja novca.

Za pojedine pripadnike ove grupe Sud BiH odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora, čije je trajanje u toku.

Pritvor je predložen jer postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze, te zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, saučesnike i prikrivače koji još nisu saslušani u ovoj istrazi.