BiH
0

Prijedlog pritvora za četvoricu pripadnika Granične policije BiH

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene uposlenike Granične policije BiH - A. J. (1966), nastanjenog u Tuzli, S. P. (1973), nastanjenog u Živinicama, R. K. (1974), nastanjenog u općini Kalesija i S. M. (1974), nastanjenog u općini Tuzla.

Također, za jednu osumnjičenu osobu su predložene mjere zabrane, koje se odnose na zabranu napuštanja boravišta i periodično javljanje nadležnom policijskom tijelu.

Osumnjičeni su lišeni slobode 10. juna od ovlaštenih policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, u združenoj policijskoj akciji "Skela - Pauk", koju je realiziralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zajedno sa SIPA-om, Graničnom policijom BiH i MUP-om RS.

Osumnjičeni A. J. i S. P. se terete da su počinili kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 220. KZ-a BiH, primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ-a BiH, davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. KZ-a BiH i krijumčarenje iz članka 214. stavka 2. KZ-a BiH.

Istovremeno, osumnjičeni R. K. i S. M. se terete da su počinili kaznena djela iz čl. 250 stavka 1. KZ-a BiH, u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenje iz čl. 214. stavka 2. KZ-a BiH i kaznenog djela organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje i raspačavanje neocarinjene robe iz čl. 215. stavaka 1. i 2. KZ-a BiH.

Pritvor za sve osumnjičene se traži zbog razloga propisanih člankom 132. stavkom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja utemeljene bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, supočinioce i prikrivače, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo.

S obzirom na obimnost predmeta, Tužilaštvo BiH nastavlja ispitivanje velikog broja osumnjičenih, nakon čega će biti poznato prema koliko ukupno osoba će biti predloženo određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim agencijama, nastavlja intenzivnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, saopćeno je iz ove institucije.