BiH
4

Džaferović: Smjena Šarovića podrazumijeva rekonstrukciju kompletnog Vijeća ministara

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Inicijativu poslanika iz Kluba SNSD-a za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjenama ministra i dva zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH iz SDS-a.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je tokom rasprave kazao da su poslanici dobili izvještaj Vijeća ministara BiH s inicijativom o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH u kojem se kaže da je Vijeće ministara BiH jučer podržalo inicijativu za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara BiH (smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zamjenika ministra odbrane BiH i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH).

"Prema Ustavu BiH, Parlamentarna skupština BiH može izglasati nepovjerenje Vijeću ministara i to je jasna odredba iz člana 5. Ustava BiH, gdje se kaže da će Vijeće ministara dati ostavku ukoliko mu PSBiH izglasa nepovjerenje. U Ustavu BiH nigdje se ne govori o rekonstrukciji, govori se samo o izglasavanju nepovjerenja", kazao je Džaferović.

Citirajući Poslovnik Predstavničkog doma, kazao je da klub poslanika ili najmanje tri poslanika u Domu mogu inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara ili o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH.

"I onda ide ova procedura koja je ispoštovana i ide izjašnjenje Vijeća ministara, a nakon glasanja, ako je usvojen prijedlog o nepovjerenju ili o rekonstrukciji, predsjedavajući obavještava Dom naroda o tome, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH", kazao je Džaferović.

On je upitao predsjedavajućeg Vijeća ministara i Vijeće ministara da li su uopće svjesni činjenice da glasanjem danas o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara zapravo cijelo Vijeće ministara gubi mandat i cijelo Vijeće ministara dolazi, kada je u pitanju rekonstrukcija, pod udar rekonstrukcije.

"Današnjim glasanjem o rekonstrukciji ne može se smijeniti ministar, Parlament ne može smijeniti ministra niti zamjenika. Njega može smijeniti samo predsjedavajući Vijeća ministara, a mi o tome donosimo odluku. Parlament može izglasati nepovjerenje ili potrebu za rekonstrukcijom, ali posljedice su iste, nema Vijeća ministara dok se ne dobije novo Vijeće ministara, potpuno novo ili rekonstruirano. Ali je posljedica da postojeće Vijeće ministara prelazi u tehnički mandat. Kako god, ako se danas ovo izglasa, i to se bude odnosilo na ministra Šarovića, tako će se odnositi i na preostalih devet članova Vijeća ministara BiH", kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, nije moguće danas odlukom Parlamenta smijeniti jednog ministra bez prethodne odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.