BiH
6

Sutra o smjenama članova Vijeća ministara iz SDS-a

SRNA
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra će se izjasniti o inicijativi Kluba poslanika SNSD-a za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra i zamjenika ministara iz SDS-a i za razrješenje sekretara Predstavničkog doma Bojana Ninkovića, rekao je predsjedavajući ovog doma Denis Bećirović.

Bećirović je nakon sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma u proširenom sastavu izjavio da, prema Poslovniku Predstavničkog doma, ove dvije inicijative sutra moraju da bude obavezne tačke dnevnog reda.

Prema njegovim riječima, ove tačke su u dnevni red uvrštene kao treća i četvrta.

Bećirović je izrazio negodovanje odnosom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande prema inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara koja je upućena 18. septembra, jer je on u periodu od 20 do 30 dana trebalo da se izjasni o njoj.

"Prošlo je pet dana od tog roka i ja kao predsjedavajući Predstavničkog doma do ovog trenutka nisam dobio nikakav stav od gospodina Bevande. To nije u redu, jer je on kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH morao da ima stav o ministru kojeg je predložio", istakao je Bećirović.

On je napomenuo da će o ovome, zavisno od glasanja u Predstavničkom domu, odlučivati i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande 19. septembra zaprimio je inicijativu Kluba poslanika SNSD-a za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, koju je dostavio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

U inicijativi koja je upućena Bećiroviću, SNSD traži smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović.