{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džaferović: Prijedlog zakona o Elektroprenosu je štetan za kompaniju i BiH

F
15.12.2013. u 17:38
0
46
Džaferović: Prijedlog zakona o Elektroprenosu je štetan za kompaniju i BiH
0
Džaferović: Prijedlog zakona o Elektroprenosu je štetan za kompaniju i BiH
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprenos BiH), a koji je Predstavnički dom PSBiH usvojio po hitnom postupku na posljednjoj jednici je zakon koji je izuzetno štetan po interese kompanije, ali i BiH, kazao je u izjavi za Agenciju Fena poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šefik Džaferović.
Podsjetio je da je u izvornom zakonu, u članu 11, jasno navedeno da se u narednih deset godina od kompanije neće dijeliti nikakva dividenda i da će sve što ta kompanija zaradi biti uloženo u njen razvoj i jačanje.

- Deset godina ističe 2016. godine. Svo vrijeme od formiranja kompanije blokira se njen rad, ne ulažu se sredstva u njen razvoj niti tehničko opremanje, a novac se akumulira i stoji na računu. A onda se neko sjetio da danas, nekoliko godina prije isteka roka, predloži zakon kojim će dio tih sredstava biti podijeljen i iskorišten za dotaciju entitetskim budžetima. To je nešto što je apsurd jer su ta sredstva morala biti iskorištena isključivo za razvoj kompanije jer zakon to nalaže - kazao je Džaferović.

Dodao je da će izmijenjeni zakon, ako bude donesen, stupiti na snagu određenog dana, a sva sredstva koja se nađu u tom trenutku na računu morala bi, po važećem zakonu, biti uložena u razvoj kompanije.

- Ne vodi se računa o vremenskom važenju zakona. Ta su sredstva već trebala, po važećem zakonu, biti utrošena u razvoj kompanije, ali se to nije dogodilo zbog silnih blokada. Naravno, to je primijetila i Evropska komisija koja je tražila deblokadu kompanije i insistirala na ulaganjima u njen razvoj. Tek nakon toga bi bila otvorena mogućnost izmjena zakona - obrazložio je Džaferović.

Moguće je, dodao je, da će zbog ovih izmjena BiH pretrpjeti sankcije od EK, ali da o tome treba razgovarati s EK.

- Postoji još jedna dimenzija i ja upozoravam aktere donošenja ovog zakona da i o ovome razmisle. Naime, riječ je o tome da po važećem zakonu ne smije biti podjele dividende deset godina od momenta nastanka kompanije. Ta sredstva koja su deponovana na računu su sredstva s namjenom za razvoj kompanije. Novi zakon omogućava, na osnovu odluka uprave dijeljenje dividende prije isteka deset godina. Pozivam te uprave da se dobro zamisle jer zakon kaže da su u pitanju sredstva za razvoj kompanije. Sva sredstva koja su tamo akumulirana su ta sredstva. Od momenta donošenja novog zakona oni će retroaktivno povući sredstva koja su već akumulirana na računu, a koja su trebala biti utrošena za potrebe kompanije. Mislim da će ovim potezima biti u opasnosti od zloupotrebe položaja - pojasnio je Džaferović.

Uvjeren je da će Klub Bošnjaka u Domu naroda donijeti ispravnu odluku i na vrijeme prepoznati opasnost za BiH koju donosi ovaj prijedlog zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: