BiH
0

Džaferović: Prijedlog zakona o Elektroprenosu je štetan za kompaniju i BiH

FENA
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprenos BiH), a koji je Predstavnički dom PSBiH usvojio po hitnom postupku na posljednjoj jednici je zakon koji je izuzetno štetan po interese kompanije, ali i BiH, kazao je u izjavi za Agenciju Fena poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šefik Džaferović.

Podsjetio je da je u izvornom zakonu, u članu 11, jasno navedeno da se u narednih deset godina od kompanije neće dijeliti nikakva dividenda i da će sve što ta kompanija zaradi biti uloženo u njen razvoj i jačanje.

  • Deset godina ističe 2016. godine. Svo vrijeme od formiranja kompanije blokira se njen rad, ne ulažu se sredstva u njen razvoj niti tehničko opremanje, a novac se akumulira i stoji na računu. A onda se neko sjetio da danas, nekoliko godina prije isteka roka, predloži zakon kojim će dio tih sredstava biti podijeljen i iskorišten za dotaciju entitetskim budžetima. To je nešto što je apsurd jer su ta sredstva morala biti iskorištena isključivo za razvoj kompanije jer zakon to nalaže - kazao je Džaferović.

Dodao je da će izmijenjeni zakon, ako bude donesen, stupiti na snagu određenog dana, a sva sredstva koja se nađu u tom trenutku na računu morala bi, po važećem zakonu, biti uložena u razvoj kompanije.

  • Ne vodi se računa o vremenskom važenju zakona. Ta su sredstva već trebala, po važećem zakonu, biti utrošena u razvoj kompanije, ali se to nije dogodilo zbog silnih blokada. Naravno, to je primijetila i Evropska komisija koja je tražila deblokadu kompanije i insistirala na ulaganjima u njen razvoj. Tek nakon toga bi bila otvorena mogućnost izmjena zakona - obrazložio je Džaferović.

Moguće je, dodao je, da će zbog ovih izmjena BiH pretrpjeti sankcije od EK, ali da o tome treba razgovarati s EK.

  • Postoji još jedna dimenzija i ja upozoravam aktere donošenja ovog zakona da i o ovome razmisle. Naime, riječ je o tome da po važećem zakonu ne smije biti podjele dividende deset godina od momenta nastanka kompanije. Ta sredstva koja su deponovana na računu su sredstva s namjenom za razvoj kompanije. Novi zakon omogućava, na osnovu odluka uprave dijeljenje dividende prije isteka deset godina. Pozivam te uprave da se dobro zamisle jer zakon kaže da su u pitanju sredstva za razvoj kompanije. Sva sredstva koja su tamo akumulirana su ta sredstva. Od momenta donošenja novog zakona oni će retroaktivno povući sredstva koja su već akumulirana na računu, a koja su trebala biti utrošena za potrebe kompanije. Mislim da će ovim potezima biti u opasnosti od zloupotrebe položaja - pojasnio je Džaferović.

Uvjeren je da će Klub Bošnjaka u Domu naroda donijeti ispravnu odluku i na vrijeme prepoznati opasnost za BiH koju donosi ovaj prijedlog zakona.