BiH
0

Džaferović: Posljedice neuspjeha mogle bi biti veoma teške za BiH

FENA
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Sve političke stranke trebalo bi da odgovorno pristupe predstojećim razgovorima u Briselu, jer bi posljedice neuspjeha mogle biti veoma teške za BiH, upozorio je danas u izjavi za Fenu potpredsjednik Stranke demokratske akcije BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je član delegacija SDA koja na čelu sa zamjenikom predsjednika Bakirom Izetbegovićem putuje danas u Brisel na razgovore bh. političkih lidera s predstavnicima Evropske unije o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci".

Naveo je kako će delegacija SDA zastupati stavove koji su javnosti već dovoljno poznati.

Radi se, kazao je Džaferović, o modelu koji je proteklih dana prezentiran bh. javnosti, a koji Federaciju BiH posmatra kao jednu izbornu jedinu sa dva multietnička područja, koja su geografske cjeline. U SDA su, također, spremni da podrže početni model Evropske komsije koji govori o elektorima na bazi izbornih jedinica za entitetske parlamente, kao i indirektan izbor u parlamentu.

"To su stavovi koje će SDA zastupati, a vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Ono što SDA sigurno neće prihvatiti su neka asimetrična rješenja i uspostava nekih novih izbornih jedinica. To je nešto što nećemo prihvatiti", poručio je.

Džaferović očekujem da sve političke stranke odgovorno i ozbiljno pristupe ovim razgvoirma, "jer su posljedice neuspjeha vrlo teške za BiH".

"Mislim da bi svi politički subjekti u BiH trebali da imaju u vidu tu činjenicu i da daju sve od sebe kako bi BiH konačno implementirala presudu i otkočila svoj evropski put", zaključio je Džaferović.