Poruka iz Jablanice
266

Džaferović: Oružanih snaga BiH će biti i mogu samo jačati

FENA
Šefik Džaferović (Foto: FENA)
Šefik Džaferović (Foto: FENA)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) prisustvovao je danas obilježavanju 29. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima ARBiH na lokalnim mezarjima te na centralnim spomen-obilježjima u Stocu, Čapljini, Mostaru, Konjicu i Prozoru.

Odata je počasti brigadnom generalu Arifu Pašaliću na spomen-obilježju u Drežnici te položeno cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima ARBiH na centralnom spomen-obilježju u Jablanici.

Džaferović se obratio na akademiji posvećenoj 29. godišnjici formiranja 4. korpusa ARBiH koja je upriličena u Jablanici, gdje je kazao da se nikada neće zaboraviti borba ARBiH, vojske koja je djelovala u međunarodno priznatoj državi.

"Uvijek ćemo se sjećati časne borbe i odavati poštovanje onima koji su podnijeli najveću žrtvu za odbranu. Onaj ko to zaboravi riskira da se najteže stvari iz prošlosti koje je Bosna i Hercegovina proživjela 90-ih ponove. Prenosit ćemo to na buduće generacije", naglasio je Džaferović.

Napomenuo je da postoji samo želja za, kako je rekao, istinom i pravdom koja će na kraju pobijediti, bez obzira na sve poteškoće, jer istinu i pravdu nije moguće poraziti.

"Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uslovima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike Bosne i Hercegovine, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici", ukazao je.

Iza ARBiH, poručio je Džaferović, nisu ostale masovne grobnice i logori, ta armija je vodila odbrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage koje su napale Bosne i Hercegovine učinile sve suprotno.

Rat je završio potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma koji predstavlja nepravedan mir, ali mir kojim je zaustavljen rat, podsjetio je.

"Ipak moralni pobjednik u tom ratu je ARBiH", dodao je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je upozorio da su posljednjih godinama krenuli napadi na one koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, a ti napadi međunarodnu zajednicu su, kako je izjavio, dobrim dijelom obeshrabrili te su glavu počele dizati retrogradne političke snage.

"Institucije Bosne i Hercegovine će štititi državu bez obzira na podrivanje tih institucija i pokušaje njihovih rušenja. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu, jer međunarodni intervencionizam u Bosni i Hercegovini nije običan, on je dio obaveza propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Džaferović.

Smatra da će Bosna i Hercegovina izaći iz ove krize i odbranit od, kako je rekao, nasrtaja koji za krajnji cilj imaju razgradnju države i secesiju, zbog čega treba sada biti mudar i ne poduzeti postupke koji bi bilo šta isprovocirali.

"Poruka tim snagama je da prestanu sa suludim postupcima jer nikada u tome neće uspjeti. Ovakvim ponašanjem bespotrebno gubimo vrijeme. Ne može tema biti hoće li biti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, njih će biti, one će postojati i možemo ih samo jačati", kazao je i dodao da tema ne može biti niti to hoće li biti Bosne i Hercegovine ili ne, jer Bosna i Hercegovina postoji i postojat će.

Kako je zaključio Džaferović, logičan put ove države je izgradnja multietničke države koja će funkcionirati na građanskom principu uz uvažavanje multietničke strukture što je njeno bogatstvo, a ne razlog za svađe i sukobe.