Poruke iz Bakua
160

Džaferović: Azerbejdžan će pomoći BiH u snabdijevanju plinom, a mi njima u deminiranju

M. P.
Reporterka portala Klix.ba, koja se nalazi na Globalnom forumu u Azerbejdžanu, razgovarala je sa članom Predsjedništva naše zemlje Šefikom Džaferovićem, koji se danas sastao s predsjednikom te zemlje Ilhamom Aliyevom. Jedna od ključnih poruka je da je Azerbejdžan spreman pomoći BiH u snabdijevanju plinom.

Azerbejdžan je spreman da pomogne Bosni i Hercegovini da se što prije priključi na jadransko-jonski plinovod kako bi naša zemlja imala plin iz Azerbejdžana. Zaključak je ovo sastanka člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevom.

Džaferović je nakon sastanka u Bakuu s predsjednikom Azerbejdžana za bh. medije kazao i kako je problem u priključivanju nastao tako što je "nešto zapelo kod procedura unutar same BiH".

"Nadam se da će biti dovoljno mudrosti i spremnosti unutar same BiH da se priključimo tom projektu. Bilo bi to veoma važno za snabdijevanje naše države plinom iz Azerbejdžana. Predsjednik Aliyev je obećao svu pomoć i mislim da to može biti vrlo učinkovita pomoć. Ono što je bitno sa sastanka je činjenica da Azerbejdžan treba pomoć u deminiranju, a BiH ima veliko iskustvo kad je riječ o deminiranju i ja sam iskazao spremnost da se unutar BiH pokrene mehanizam kako bi BiH i Azerbejdžan mogli i na tom planu da sarađuju, da iz BiH, nakon odluke institucija, dođu profesionalci koji imaju veliko iskustvo u deminiranju i da obavljaju instruktorski posao za ljude iz Azerbejdžana", kazao je Džaferović.

Kako BiH može pomoći Azerbejdžanu

Istakao je Džaferović i kako je Azerbejdžan oslobodio i reintegrisao ustavnopravni poredak zemlje, značajan dio svoje teritorije, te kako im je sada potrebna obnova i izgradnja. Kaže kako je predsjednik Alijev pozvao kompanije iz BiH da učestvuju u rekonstrukciji tih područja, misleći na region Karabaha. Džaferović vjeruje da u BiH postoji veliki interes kada je riječ o aktivnostima na tom planu.

"U ovom trenutku je najvažnije da se deblokira rad institucija u BiH, da normalno počnu funkcionisati. Mislim da je to u interesu svih nas koji živimo u BiH, jer svi trpimo štetu zbog trenutne blokade u radu institucija naše zemlje", kazao je Džaferović.