Gluhi telefoni
51

Dvostruki aršini HDZ-a: Visokorizično zasjedanje državnog parlamenta, ali ne i entitetskog

I. Č.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima ukupno 42 zastupnika, dok Predstavnički dom Parlamenta FBiH ima 98 zastupnika. HDZ BiH se zbog koronavirusa protivi održavanju sjednice državnog, ali se zalaže za održavanje sjednice entitetskog zakonodavnog tijela.
Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto smatra da bi zasjedanje državnih parlamentaraca u ovom trenutku bilo visokorizično, dok u isto Hrvatska demokratska zajednica negoduje zbog otkazivanja sjednice Parlamenta Federacije BiH.

Krišto je za Srnu izjavila kako Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u ovom trenutku ni po Poslovniku, niti po Ustavu nema uslova da djeluje i održava sjednice, izuzev onako kako je to navedeno u Poslovniku.

"Moja ideja je bila da nastavimo komunikaciju i da razgovaramo o nekim stvarima vezanim za nadležnosti parlamenta. Situacija je takva da mi nismo direktno vezani ni za izvršnu vlast niti za neke štabove, nego smo zakonodavna vlast i trebamo pratiti odluke struke i stavove kriznih štabova na različitim nivoima", rekla je Krišto.

HDZ BiH je prije pet dana, međutim, saopćio kako njihov Klub zastupnika insistiraa na radu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i održavanju osme vanredne sjednice tog doma.

"Usvajanjem izmjena Poslovnika zadržala bi se primjena demokratskih standarda i vladavine prava u vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće u Federaciji BiH. Ujedno, zakonodavno tijelo bi moglo nesmetano donositi zakone o obavljanju funkcija federalne vlasti te bi bile spriječene političke igre koje vode ka suspenziji Ustava Federacije BiH", saopćeno je iz HDZ-a 30. marta, prije nego što je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.