BiH
0

Dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma FBiH, SBB se vraća u skupštinske klupe

FENA
Tomo Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tomo Vidović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dopredsjedavajući Tomo Vidović najavio je poslanicima zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za 12. i 13. mart.

Agenciji Fena je Vidović rekao da će u ova dva dana biti nastavljena sjednica Predstavničkog doma koja je započela krajem decembra prošle godine i da će po njenom završetku biti započeta nova sjednica.

Na dnevnom redu su brojni zakoni, odluke vezane za nabavku opreme pojedinim kantonalnim bolnicama u Federaciji BiH, kao i drugi akti.

Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine vraćaju se u skupštinske klupe, potvrdio je Feni portparol Omer Čevra, nakon što su zastupnici te stranke napustili sjednicu u Parlamentu 25. februara.

Poslanici SBB-a su tada napustili vanredno zasjedanje Predstavničkog doma, posvećeno sigurnosnoj situaciji u FBiH u kontekstu aktuelnih protesta građana, jer nije odobreno da dnevni red bude dopunjen njihovim prijedlogom da se, shodno zahtjevima građana, od Federalne vlade zahtijeva ostavka, kao ni prijedlogom da predsjednik FBiH Živko Budimir "koji je dosad amnestirao mnogo osuđenika", amnestira i učesnike velikih protesta od 7. februara, osim one za koje se utvrdi da su lično rušili i palili imovinu.

Poslanici SBB-a su kazali da neće dalje učestvovati ne samo na toj nego i na narednim sjednicama u Parlamentu sve dok se ne uzmu u obzir njihovi prijedlozi.

Glasnogovornik Čevra pojašnjava da današnje vraćanje u skupštinske klupe poslanici SBB-a neće uvjetovati istim zahtjevima nego će inače „iskoristiti sve mehanizme i pravna sredstva da navedena pitanja ostanu aktuelizirana“.

Za drugi dan ovog zasjedanja Predstavničkog doma, 13. mart, najavljen je i protest ispred zgrade Parlamenta Udruženja "Švicarac" čiji su članovi građani što su svojevremeno podigli kredite, najčešće u Hypo banci, vezane za kurs švicarskog franka, a sad vraćaju znatno veće rate od početnih jer je u međuvremenu značajno rastao i švicarski franak. Mada je nakon upadljivog rasta valute došlo i do njenog opadanja u međuvremenu, ovi građani, kako tvrde, vraćaju jednako povišene iznose.

Kao 'nadzornika' nad ponašanjem banaka, Agenciju za bankarstvo FBiH, prvenstveno njenog direktora Zlatka Baršu, smatraju krivcima što nije učinjeno ništa na njihovoj zaštiti u novonastaloj nezavidnoj situaciji u kojoj krivicu vide i u Hypo banci.

Kada su početkom protekle sedmice ovi ljudi protestirali ispred sjedišta Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu, dogovorili su da će naredni njihov protest biti pred zgradom Federalnog parlamenta kao tijela nadređenog Agenciji te da će rezolutno tražiti ostavku Zlatka Barše.

Prije najavljenog protestnog okupljanja pred Parlamentom 13. marta, na pola sata će se opet okupiti pred Agencijom za bankarstvo, najavili su.

Članovi Udruženja "Švicarac" ističu da će im se u protestu pridružiti i članovi udruženja koje okuplja žirante što vraćaju tuđe kredite i stoga se osjećaju ne samo prevarenim od glavnog dužnika već i nezaštićenim od sistema.