{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Švicarci" traže od Barša da se prestane skrivati

3.3.2014. u 12:40
1
246
"Švicarci" traže od Barša da se prestane skrivati
1
Oko stotinu članova Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima okupilo se danas u podne u Sarajevu na protestu ispred sjedišta Agencije za bankarstvo FBiH, na kojem, kako ističu, očekuju da im se obrati neko od odgovornih iz te agencije povodom zahtjeva koje su i ranije istaknuli na sličnom protestu.
Osnovni uzrok njihovog nezadovoljstva jeste što sada moraju da vraćaju mnogo više novca za kreditne rate nego što je bilo u vrijeme kada su podigli kredit.

Naime, vrijednost švicarskog franka je od tada značajno veća.

Kako su istakli, oni su danas pred vratima Agencije kako bi saznali da li su i koji su od njihovih zahtjeva ispunjeni.

"Imali smo četiri zahtjeva. Prvi je ostavka Zlatka Barša. Drugi je strukturalna primjena zakona koji su bili na snazi u vremenu kada su krediti podizani. Treći je zaštita žiranata, a četvrti je da Agencija natjera banke da usklade maržu i vrijednost euribora", rekao je predsjednik Udruženja Švicarac Kemal Duraković.

Građani putem megafona pozivaju direktora Barša da se prestane kriti i izađe pred građane.

Članovima Udruženja "Švicarac" pridružili su se i predstavnici Udruženja žiranata u FBiH.

Na transparentima između ostalog piše: "Zlatko Barš bosanski Sanader", "Što Parlament šuti", "Vratite narodu pare" i "Policijo ne branite lopove, i vas su prevarili".

Kemal Duraković je prešao ulicu i rukovao se sa specijalcima, a zatim ispred njih postavio kutiju sa natpisom "otpremnina za Barša". Građani također prelaze ulicu i ubacuju novac.

Duraković je pozvao demonstrante da ne odlaze i da će, ukoliko je potrebno, do ujutro biti pred vratima Agencije.

Ispred sjedišta Agencije za bankarstvo raspoređeno je desetak policajaca sa šljemovima i štitovima, a protestnici s pištaljkama, na megafone i drugim zvučnim efektima izražavaju nezadovoljstvo.

Na prostoru gdje traju protesti u ulici Koševo u centru Sarajeva vozači iz automobila koji prolaze ispred učesnika protesta oglašavaju se sirenama.

Prema izjavama demonstranata okupljenih od podne pred sjedištem Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu, direktor te agencije Zlatko Barš nije želio danas da pregovara s delegacijom ovih demonstranata ako će u njoj biti i njihov čelnik Kemal Duraković, zbog čega su oni odlučili da ne pregovaraju bez Durakovića i vratili se da se pridruže ostalim učesnicima protesta.

Jedan demonstrant je bacao petarde te su ga policajci pokušali legitimisati, što ostali demonstranti u jednom trenutku nisu dozvolili.

Nakon napete desetominutne rasprave sa demonstrantima policajci su ipak uzeli podatke.

Protesti su završeni iza 17:00 sati kada je direktor Barš sa saradnicima izašao iz zgrade u pratnji jakih policijskih snaga.

U trenutku kad se on, okružen nemalim brojem policajaca sa štitovima, pojavio na izlazu iz zgrade, u tom pravcu je s druge strane ulice požurilo dvadeset-trideset najupornijih učesnika koji su iz grupe od stotinu i više ljudi ostali na protestima do kraja.

Uz povike i zvižduke, pratili su direktora okruženog policajom sve do auta na uglu sljedeće ulice kojim je odvezen, javila je Fena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: