{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Švicarci" traže od Barša da se prestane skrivati

3.3.2014. u 12:40
1
246
"Švicarci" traže od Barša da se prestane skrivati
1
Oko stotinu članova Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima okupilo se danas u podne u Sarajevu na protestu ispred sjedišta Agencije za bankarstvo FBiH, na kojem, kako ističu, očekuju da im se obrati neko od odgovornih iz te agencije povodom zahtjeva koje su i ranije istaknuli na sličnom protestu.
Osnovni uzrok njihovog nezadovoljstva jeste što sada moraju da vraćaju mnogo više novca za kreditne rate nego što je bilo u vrijeme kada su podigli kredit.

Naime, vrijednost švicarskog franka je od tada značajno veća.

Kako su istakli, oni su danas pred vratima Agencije kako bi saznali da li su i koji su od njihovih zahtjeva ispunjeni.

"Imali smo četiri zahtjeva. Prvi je ostavka Zlatka Barša. Drugi je strukturalna primjena zakona koji su bili na snazi u vremenu kada su krediti podizani. Treći je zaštita žiranata, a četvrti je da Agencija natjera banke da usklade maržu i vrijednost euribora", rekao je predsjednik Udruženja Švicarac Kemal Duraković.

Građani putem megafona pozivaju direktora Barša da se prestane kriti i izađe pred građane.

Članovima Udruženja "Švicarac" pridružili su se i predstavnici Udruženja žiranata u FBiH.

Na transparentima između ostalog piše: "Zlatko Barš bosanski Sanader", "Što Parlament šuti", "Vratite narodu pare" i "Policijo ne branite lopove, i vas su prevarili".

Kemal Duraković je prešao ulicu i rukovao se sa specijalcima, a zatim ispred njih postavio kutiju sa natpisom "otpremnina za Barša". Građani također prelaze ulicu i ubacuju novac.

Duraković je pozvao demonstrante da ne odlaze i da će, ukoliko je potrebno, do ujutro biti pred vratima Agencije.

Ispred sjedišta Agencije za bankarstvo raspoređeno je desetak policajaca sa šljemovima i štitovima, a protestnici s pištaljkama, na megafone i drugim zvučnim efektima izražavaju nezadovoljstvo.

Na prostoru gdje traju protesti u ulici Koševo u centru Sarajeva vozači iz automobila koji prolaze ispred učesnika protesta oglašavaju se sirenama.

Prema izjavama demonstranata okupljenih od podne pred sjedištem Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu, direktor te agencije Zlatko Barš nije želio danas da pregovara s delegacijom ovih demonstranata ako će u njoj biti i njihov čelnik Kemal Duraković, zbog čega su oni odlučili da ne pregovaraju bez Durakovića i vratili se da se pridruže ostalim učesnicima protesta.

Jedan demonstrant je bacao petarde te su ga policajci pokušali legitimisati, što ostali demonstranti u jednom trenutku nisu dozvolili.

Nakon napete desetominutne rasprave sa demonstrantima policajci su ipak uzeli podatke.

Protesti su završeni iza 17:00 sati kada je direktor Barš sa saradnicima izašao iz zgrade u pratnji jakih policijskih snaga.

U trenutku kad se on, okružen nemalim brojem policajaca sa štitovima, pojavio na izlazu iz zgrade, u tom pravcu je s druge strane ulice požurilo dvadeset-trideset najupornijih učesnika koji su iz grupe od stotinu i više ljudi ostali na protestima do kraja.

Uz povike i zvižduke, pratili su direktora okruženog policajom sve do auta na uglu sljedeće ulice kojim je odvezen, javila je Fena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: