Lijepa tradicija
1.9k

Dvije hiljade Tuzlaka iftarilo i večeralo u Mejdanu

Piše: A. K.
Tradicionalni javni iftar večeras je upriličen u dvorani Mejdan u Tuzli, a tom prilikom je iftarilo i večeralo blizu dvije hiljade građana.

Nakon pucnja topa s brda Kicelj i zvuka ezana koji su se prolomili Tuzlom, blizu dvije hiljade građana je na jednom mjestu iftarilo i večeralo.

Lijepa je ovo tradicija koja u Tuzli uspostavljena prije nekoliko godina, a kao organizator događaja potpisuje se Medžlis Islamske zajednice u Tuzli uz potporu Gradske uprave ovog grada, Vlade Tuzlanskog kantona, privrednih subjekata, udruženja, organizacija i pojedinaca.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Večeras smo pozvali naše džematlije i druge sugrađane, kao i predstavnike vjerskih zajednica. Ovdje su svi dobro došli", rekao je večeras glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Ahmed ef. Huskanović.

Javni iftar ranije je organiziran pod vedrim nebom na Trgu slobode u Tuzli, međutim zbog nepovoljnih vremenskih prilika ove godine je premješten u dvoranu Mejdan.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Nakon iftara svi prisutni su imali priliku uživati i u bogatom kulturno-vjerskom programu koji je obogatio i pjevač Armin Muzaferija.

"Lijep je osjećaj kada na jednom mjestu imate dvjie hiljade ljudi koji misle i žele isto. Družiti se s postačima je neprocjenjivo i drago mi je da sam na neki način dio tradicionalnog iftara u Tuzli. To je velika čast", istakao je Muzaferija.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Za vrijeme ramazana, svetog mjeseca posta i oprosta na području tuzlanskog muftijstva realizuje se niz prigodnih programa.

Teravih namazi klanjaju se u džematima, a imami, džematlije, džematlijke i polaznici mektebske nastave uče mukabele.

Mubarek noći prigodnim programima će biti obilježene u svim džamijama, a centralna svečanost u povodu Lejletu-l-Kadra će biti upriličena u džamiji Kralj Abdulah u Tuzli.