BiH
121

Dvije godine nakon protesta: Vrijeme kada je socijalna pravda nadmašila sve podjele

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prošla je i druga godina od početka masovnih protesta širom naše zemlje. Protesti su trajali mjesec dana i bili su najmasovniji u novijoj historiji BiH.

Narod je izašao na ulice iz, kako su tada rekli, očaja. Nezadovoljni radom vlasti tražili su ostavke. Protesti su eskalirali kada su počeli paliti zgrade. Obračunali su se i sa policijom koja je poput živog štita stajala između demonstranata koji su ih gađali i institucija. Samo u Sarajevu povrijeđeno je više od 120 osoba.

Iako je od tada održan niz različitih protesta, građana je bila vrlo malo.

Sociolog Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao je kako ne vidi razlog zbog čega bi se obilježavala godišnjica februarskih protesta jer smatra da su oni jedna faza evolucije nove građanske svijesti i idejnih traganja za drugačijim modelima života u BiH, te da je za očekivati sasvim drugačije izraze tog građanskog bunta u narednom periodu.

"Svaki od protesta je nešto promijenio u našoj svijesti i djelovanju ljudi u i oko BiH. Tu mislim na JMBG i proteste iz februara 2014. godine. Ono što se konkretno promijenilo jeste da se vratio fokus na BiH u očima međunarodne zajednice i to smatram značajnim uspjehom. Drugo, promijenio je uobičajeni odnos političkih elita prema problemima građana. Sjetit ćemo se izborne godine kada je značajan dio socijalnih tema bio uvršten u predizborne kampanje. Pitanje socijalne pravde postalo je svakodnevni dio političkog diskursa u našoj zemlji što je bilo nezamislivo jer smo se bavili isključivo pitanjima nacionalnog interesa", rekao je Mujkić za Klix.ba.

Istakao je da je najvažnije, prema njegovom mišljenju, to što su građani kroz izražavanje svoga gnjeva sami sebi pokazali koliko su u stanju da se na jedan drugačiji način organiziraju i propituju osnovne probleme svoje zajednice, te da nude smjernice i modele za djelovanje.

"Vjerujem da će sljedeći niz protesta biti daleko veći stadij evolucije, ali to je sfera pogađanja. Vrlo je važno da se pokazalo da je moguće na drugačijoj osnovi, a ne samo na etno-nacionalističkoj, okupljati se i dijeliti probleme", kazao je Mujkić.