BiH
69

Dva sindikata BHRT-a ujedinila nevolja: Radit ćemo zajedno u interesu svih uposlenika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Sindikalne organizacije BHRT-a i Samostalnog sindikata BHRT-a održali su sastanak zbog teške situacije u kojoj se nalaze radnici BHRT-a jer način uplaćivanja RTV pretplate nije riješen već mjesecima nakon što je istekao dogovor da se to vrši putem računa BH Telecoma.

"Dogovoreno je da sindikati neće ni na koji način međusobno opstruirati rad i djelovanje, te međusobna saradnja u interesu svih uposlenika BHRT-a. Razgovori će biti nastavljeni i ubuduće kad god bude potreban zajednički stav sindikata", saopćeno je iz oba sindikata.

Ovo je pozitivna vijest za sve uposlenike ove medijske kuće s obzirom na to da je mimoilaženje u stavovima ova dva sindikata često dovodilo do zbunjivanja javnosti. Primjer za to je i nedavno održani protest članova Samostalnog sindikata radnika BHRT-a koji nisu javno podržali članovi Sindikalne organizacije BHRT-a.

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije prihvatio zahtjev Mirsada Mešića da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV servisu BiH razmatra po hitnom postupku na sjednici održanoj 18. januara ove godine.

U prvom krugu glasanja zahtjev nije dobio entitetsku podršku iz RS-a, a drugi krug glasanja nije podržan jer nije postignuta saglasnost. Ova tačka je ostavljena za narednu sjednicu.