Istraga u tajnosti
179

Dva mjeseca od ubistva sarajevskih policajaca, za javnost sve manje informacija

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uskoro će se navršiti dva mjeseca otkako su ubijeni sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, ali istraga o njihovom ubistvu još nije donijela nikakve rezultate. Policija ništa ne smije otkrivati, Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu u tajnosti, a odbrani nije poznato za šta se terete osobe koje su privedene u vezi s ovim slučajem.

Naime, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je na ročištu krajem novembra produžilo pritvor za Srećka Trifkovića koji se sumnjiči da se može dovesti u vezu s ubistvom policajaca i teškom krađom, ali njegovoj advokatici Tatjani Savić i dalje nije jasno za šta se tereti njen klijent, zbog nedostatka dokaza.

"Kada nemate dokaze, vi nemate na osnovu čega bilo šta procijeniti, osim što imate neke tvrdnje iz prijedloga Tužilaštva KS. S druge strane, tvrdnje Tužilaštva KS su potkrijepljene dokazima koje mi nemamo. Poznato mi je samo ono što stoji u sudskoj odluci u kojoj ne nalazim ni minimum razloga i osnovane sumnje da Trifković ima ikakve veze s ovim slučajem", kazala nam je Savić.

Odbrani nisu predočeni dokazi koji ukazuju na to zbog čega Trifkovića istražni organi sumnjiče kao osobu koja bi mogla biti povezana s likvidacijom Šehovića i Vujinovića 26. oktobra ove godine.

"U međuvremenu smo dobili prvostepeno rješenje Suda BiH koji je odbio naš zahtjev za preuzimanje nadležnosti nad ovim predmetom. I tu smo izjavili žalbu i čekamo odgovor na nju. Ta odluka Suda BiH je prilično nelogična jer se postavlja pitanje kako je onda taj Sud sudio Đorđu Ždrali za ubistvo ili Mladenu Ždrali za trostruko ubistvo. Nema nikakvih elemenata djela iz direktne nadležnosti Suda BiH. Ruke odbrane su prilično vezane. Ja ne mogu prikupljati dokaze u smislu na koji to može Tužilaštvo KS. Ja nemam pojma šta stoji u tom zapisniku i uviđaju te koje materijalne dokaze je Tužilaštvo KS prikupilo", ističe Savić te dodaje kako je njen klijent u totalnoj nevjerici te teško podnosi situaciju u kojoj se našao.

Tajna istraga

Pored Trifkovića, početkom novembra određen je pritvor i Milošu Obradovu koji se dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca. Njegov advokat Bojan Veselinović rekao je kako njegov branjenik ima alibi te da je učestvovao u jednoj tučnjavi koju je dokumentirao i MUP RS-a. Obradov je predat u nadležnost Tužilaštvu KS.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić kazala nam je kako ne može otkrivati nikakve nove detalje vezane za istragu.

"Istraga se provodi u tajnosti", kratko je istakla Bavčić.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović također nam nije mogao ništa otkrivati.

"Sve je u rukama Tužilaštva KS", rekao je Halilović.

MUP KS i Tužilaštvo KS nedavno su na sjednici Vlade KS kazali kako angažovano i predano rade na istrazi ubistva Šehovića i Vujinovića te da će s novim informacijama izaći u javnost kada dođe vrijeme za to.

Saslušano više od 80 osoba

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je kazao kako je sav entuzijazam o uključenosti svih policijskih agencija u akciju pronalaska ubica sarajevskih policajaca utihnuo nakon nekoliko dana. Kako je kazao, svi su govorili o učešću u istrazi, ali su se brzo povukli.

Kako saznajemo, MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Granična policija BiH i dalje učestvuju u istrazi o ubistvu dvojice policajaca, ali niko ne može davati nikakve informacije osim Tužilaštva KS koje rukovodi istragom.

U toku dosadašnje istrage o ubistvu pripadnika MUP-a KS privedeno je i saslušano više od 80 osoba te pretreseno 12 lokacija.

Stav Tužilaštva KS je da su krivična djela po nepoznatom počiniocu, kao što je ubistvo policajaca, vrlo osjetljiva te da u čitavom procesu, u skladu sa zakonima i nadležnostima svako ima svoju ulogu, nadležnost i zadaću.